Građani odali poštu žrtvama novosadske racije

Izvor: Blic, 21.Jan.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani odali poštu žrtvama novosadske racije

Stotinak gradjana danas je na poziv Antifašističke akcije Novog Sada (AFANS) na Keju žrtava racije odalo poštu žrtvama Novosadske racije.

Pored aktivista AFANS-a, odavanju pošte prisustvovali su i članovi rodbine nekih od stradalih u raciji pre 70 godina. Oni su, tačno u podne, ispred spomenika "Porodica" položili vence i cveće.

AFANS je ranije pozvala gradjane da im se pridruže u odvanju pošte žrtvama racije "bez političara i popova". Oni su u pozivu naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da poginulih treba da se sećaju gradjani, a ne oni koji su tu zbog "plate, protokola ili večnog lova na ljudske duše".

Kako su rekli, u vremenu krize i beznadja poput današnjeg, fašizam i njemu srodne ideje lako nalaze svoj put, a državno zatiranje borbe protiv te ideologije ide u pravcu da se fašistički zločini zaborave.

Gradske vlasti ove godine neće učestvovati u obeležavanju godišnjice Novosadske racije. Pomen žrtvama racije 23. januara će organizovati Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve, koja je, uz žestoke reakcije, odbila predlog da grad i crkva zajedno obeleže godišnjicu. I prošle godine su predstavnici crkve držali pomen odvojeno od svetovnog skupa.

Vence na spomenik "Porodica" na novosadskom Keju žrtava racije danas su položili i aktivisti gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ovim gestom, kao i minutom ćutanja, oni su odali počast svim žtvama koje su ubijene tokom pogroma 1942. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.