DRŽAVA U PONEDELJAK POČINJE DA OTKUPLJUJE PŠENICU

Izvor: Kurir, 08.Jul.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽAVA U PONEDELJAK POČINJE DA OTKUPLJUJE PŠENICU

NOVI SAD - Republička direkcija za robne rezerve počeće u ponedeljak 11. jula da otkupljuje 100.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, najavila je danas Produktna berza Novi Sad. Kako se navodi u saopštenju, država će pšenicu otkupljivati preko Produktne berze u Novom Sadu, a Direkcija će otkupljene količine po ceni od 20 dinara po kilogramu plaćati u roku od 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Radi ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu pšenice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << precizirala je Berza, svaki okrug će dobiti odgovarajuću kvotu koja će biti na raspolaganju potencijalnim prodavcima žita. Vlada Srbije je 7. jula odlučila da otkupi 100.000 tona pšenice, radi povećanja zaliha robnih rezervi i kao pomoć poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema toj odluci. od registrovanih gazdinstava će biti otkupljivano od 10 do 80 tona, dok maksimalna količina koja će biti otkupljivana od zadruga je 150 tona pšenice. Pšenica će biti otkupljvanja radnim danima od 8.00 do 14.30 sve dok ne bude otkupljeno svih predviđenih 100.000 tona, navodi se u saopštenju novosadske Produktne berze.

U novu žetvu smo ušli sa 100.000 tona pšenice

BEOGRAD - Očekuje se da će ukupan ovogodišnji rod pšenice biti oko 1,8 miliona tona, za 15 odsto više nego lane, te da će Srbija imati 92.000 tona prelaznih zaliha, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu. Ukupne prelazne zalihe merkantilne pšenice u Srbiji 3. juna bile su 308.000 tona, a procene su da smo u novu žetvu ušli sa oko 100.000 tona zaliha pšenice roda 2010 , izjavio je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Igor Momčilović.

“Možemo ocekivati potrošnju pšenice od još 100.000 tona, kao i da će izvesne količine hlebnog žita biti izvezene, te dolazimo do cifre od 92.000 tone prelaznih zaliha”, kazao je Momčilović On je podsetio da je 16. juna ove godine prestala da važi uredba o zabrani izvoza pšenice iz Srbije.

Prema zvaničnim podacima izvedenim na osnovu stanja useva na dan 20. jun, pšenica se nalazi na površini većoj od 490.000 hektara, a očekuje se da će ukupan ovogodišnji rod pšenice biti oko 1,8 miliona tona, naveo je Momčilović. Upoređujući ove sa pokazateljima iz prethodnog perioda, produkcija pšenice biće za 15 odsto veća nego lane, kazao je Momčilović, dodajući da je ovogodišnji očekivani prinos hlebnog žita 3,8 tona po hektaru.

On je ukazao da trenutni smeštajni kapaciteti u registrovanim javnim skladištima iznose više od 34.000 tone, a kapaciteti u proceduri iznose oko 40.000 tona. Momčilović je najavio da će Ministarstvo intenzivirati licenciranje skladišta sa ciljem da ukupni kapaciteti u kratkom roku budu između 400.000 i 500.000 tona, ali ne nauštrb kvaliteta i sigurnosti.

On je podvukao da svi zainteresovani koji žele da uđu u sistem javnih skladišta moraju ispuniti određene tehničke, bezbedonosne i finansijske uslove.

(Tanjug)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.