Čiplić: Pojedinci diskriminišu

Izvor: B92, Tanjug, 12.Mar.2010, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Pojedinci diskriminišu

Beograd -- Diskriminacija koja postoji u Srbiji potiče od pojedinaca, a ne od državnih institucija, kaže ministar za ljudska i manjinska prava, Svetozar Čiplić.

Svetozar Čiplić je povodom izveštaja Stejt depratmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji u kome se navodi da se ljudska prava u Srbiju "u najvećoj meri" poštuju, kazao, gostujući u Vestima B92, da je 19 nacionalnih zajednica u Srbiji očuvalo svoj identitet i da to govori o Srbiji, ma koliko da je konzervativna, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne asimilatorska.

"U Srbiji ima dovoljno slobode da se nacionalne manjine prijave u posebne biračke spiskove i da nemaju straha da to učine. Nikada ne možemo biti zadovoljni onim što smo uradili, jer kasnimo, ali ne treba da se stidimo onoga dobrog što smo uradili", rekao je Čiplić.

"Dakle, ne boje se zloupotrebe ili znaju zašto to čine", kazao je Čiplić i naglasio da uključenost nacionalnih zajednica da realizuju ustavom garantovano pravo, govori o tome da oni žele da očuvaju identitet, a da budu integrisani u srpsko društvo.

U izveštaju su izrečene zamerke na račun policije i sudstva, i ukazuje na slučajeve preterane upotrebe policijske sile, korupcije u policiji i pravosuđu, na dugotrajne sudske postupke, pritiske na novinare i organizacije za zaštitu ljudskih prava, etničku, polnu i versku diskriminaciju.

"Što se tiče policije to je možda jedan od najreformisanijih sistema, a bilo ga je najteže reformisati", rekao je Čiplić.

On je naveo da su svi, što se tiče pravosuđa, svesni mana i da to pokrepljuje podatak da je Srbija pred Sudom za ljudska prava u Strazburu među prvih 10 država koje njeni građani tuže, ali je dodao da će reforma koja se sprovodi u pravosuđu povećati efikasnost i da će sudovi raditi u službi građana.

"Naravno, nikada, pogotovo zbog poslednjih 20 godina mi ne možemo biti zadovoljni sa onim što smo do sada uradili jer kasnimo, ali isto tako ne treba da se stidimo onoga dobrog što smo uradili. I ta promocija je zapravo jedna edukatvna stvar", zaključio je ministar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Diskriminacija potiče od pojedinaca

Izvor: NaDlanu.com, 12.Mar.2010

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić u petak uveče je, povodom izveštaja Stejt depratmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji, rekao da diskriminacija koja postoji u Srbiji potiče od pojedinaca, a ne od državnih institucija. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Čiplić: Diskriminacija potiče od pojedinaca, a ne države

Izvor: Blic, 12.Mar.2010

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić večeras je, povodom izveštaja Stejt depratmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji, rekao da diskriminacija koja postoji u Srbiji potiče od pojedinaca, a ne od državnih institucija...Komentarišući izveštaj Stejt departmenta u kojem se navodi...

Nastavak na Blic...

Diskriminacija potiče od pojedinaca

Izvor: S media, 12.Mar.2010

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić večeras je, povodom izveštaja Stejt depratmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji, rekao da diskriminacija koja postoji u Srbiji potiče od pojedinaca, a ne od državnih institucija. ..Komentarišući izveštaj Stejt departmenta u kome se navodi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.