Četiri medalje za srpske informatičare u Azerbejdžanu

Izvor: RTS, 11.Avg.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri medalje za srpske informatičare u Azerbejdžanu

Četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja se završava danas u azerbejdžanskom gradu Bakuu.
Ekipa je taj uspeh postigla u konkurenciji 327 takmičara iz 87 zemalja.

Srebrnu medalju osvojio je Tadija Šebez, učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, dok je učenik četvrtog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razreda iste škole Nikola Pešić osvojio bronzanu medalju.
Učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije iz Beograda Mladen Puzić i učenik prvog razreda te škole Jovan Bengin osvojili su takođe bronzane medalje.
Ekipu su vodili dr Dragan Urošević sa Matematičkog instituta u Beogradu i Aleksa Plavšić, student Računarskog fakulteta iz Beograda.
Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je mladim informatičarima na osvojenim medaljama na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Bakuu.
"Mladi talenti Srbije još jednom su pokazali da naša zemlja ima potencijal da postane lider u znanju i inovacijama. Modernizacija obrazovnog sistema, kao prioritet Vlade Srbije, dodatno će omogućiti razvoj talenata i pružiti mladim generacijama priliku da zauzmu konkurentske pozicije u profesijama budućnosti", istakla je Matićeva.
Ona je napomenula da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija osim što kontinuirano podržava učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike, trenutno sprovodi izgradnju lokalnih računarskih mreža u školskim objektima širom Srbije u okviru kapitalnog projekta "Povezane škole". 
Matićeva je najavila da će u septembru biti obezbeđen bežični internet u oko 11.000 učionica, za više od 286.000 đaka, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
"Projekat će u naredne dve godine biti sproveden u svim školama što će svakako unaprediti proces nastave i omogućiti đacima sticanje novih veština i znanja neophodnih za 21. vek, ali i olakšati darovitim pojedincima, posebno na polju informatike i matematike, da maksimalno ostvare svoje talente", navela je Matićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.