ANEM: Skupština da ne usvoji zakon

Izvor: B92, 14.Dec.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Skupština da ne usvoji zakon

Beograd -- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija traži od Skupštine da ne usvoji Predlog zakona o kinematografiji u tekstu koji joj je Vlada uputila na usvajanje.

Tekst predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja Republička radiodifuzna agencija i Republička agencija za elektronske komunikacije naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

U obrazloženju Vladinog Predloga zakona, navodi se da će se njegovim donošenjem obezbediti značajna dodatna sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za podsticanje domaće kinematografije, između ostalog i u formi zahvatanja u sredstva ostvarena od naknade koju emiteri, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) za dobijeno pravo na emitovanje programa, kao i sredstva ostvarena od naknada koje javni telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL).

Konkretno, predviđa se da se za kinematografiju izdvaja čak 20% sredstava koja naplaćuje RRA i čak 10% sredstava koja naplaćuje RATEL.

ANEM ukazuje da bi usvajanje ovakvog predloga bez analize uticaja koji bi on mogao imati na finansiranje rada nezavisnih regulatornih tela, kao i na sektore radiodifuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji, bilo krajnje neodgovorno i opasno. ANEM godinama traži da se iznosi naknada koje elektronski mediji plaćaju agencijama, svedu na nivo pokrivanja opravdanih troškova regulacije.

Svaki drugi namet na elektronske medije, koji bi prevazilazio ove potrebe, i inače osiromašene elektronske medije gura u propast, a javnost u Srbiji u medijski mrak, saopšteno je iz ANEM-a.

Uvažavajući potrebu da država podstiče razvoj kinematografije, ANEM smatra krajnje neprihvatljivim da se to radi zahvatanjem u sredstva koja predstavljaju garanciju finansijske nezavisnosti sektorskih regulatora.

Propisivanje obaveze da se čak 20% te naknade preusmerava za podsticanje razvoja kinematografije, rezultiralo bi povećanjem naknada za emitovanje programa, a zahvatanje u naknade koje naplaćuje Ratel, povećanjem cena telekomunikacionih usluga, što je sve u suprotnosti sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, kažu iz ANEM-a.

ANEM podseća da se tim dokumentom država obavezala da će raditi na institucionalnom jačanju regulatornog tela iz oblasti radio-difuzije, te da će mu uređenjem finansiranja, omogućiti da svoju funkciju izvršava u potpunosti i nezavisno. Država se takođe obavezala da će podsticati tehnološke inovacije u medijskom sektoru i razvoj novih medijskih platformi, što je sve apsolutno nespojivo s propisivanjem dodatnih nameta na naknade telekomunikacionih operatora, smatraju u ovoj asocijaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.