Maduro: Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD

Izvor: Beta, 23.Jan.2019, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro: Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je večeras da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa SAD, nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao lidera opozicije Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele."Odlučio sam da prekinem diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje! Neka svi napuste Venecuelu, ovde postoji ponos", rekao je Maduro koji je dao rok od 72 sata da diplomate napuste zemlju.Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se večeras "prelaznim predsednikom" države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu."Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore", rekao je Gaido na skupu.Medju prvima je reagovao Tramp koji je izrazio podršku Gaidu. "Danas zvanično priznajem predsednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele", navodi se u Trampovom saopštenju.Potom je nekoliko zemalja, medju kojima Brazil, Peru, Kanada, Paragvaj, Meksiko i Kolumbija, priznalo Gaida za prelaznog predsednika Venecuele.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VENECUELA PREKIDA DIPLOMATSKE ODNOSE SA SAD: Maduro dao američkim diplomatama rok od 72 sata da napuste zemlju uz brutalnu poruku!

Izvor: Kurir, 23.Jan.2019

Venecuela prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika, saopštio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.