Novo lice Oskara

Izvor: B92, 29.Jul.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo lice Oskara

Španski poljoprivrednik, pod pseudonimom Oskar, prvi je čovek kome je urađena potpuna transplantacija lica i koji se se prikazao svetu.

Još uvek ne može da sklopi kapke, zatvori usta i do kraja života moraće da pije lekove protiv odbacivanja stranog tkiva. Oskar, poljoprivrednik iz Španije, srećan je i kao čovek kome je urađena prva kompletna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transplantacija lica, a koji se prikazao, pre dva dana, čitavom svetu na konferenciji za novinare u bolnici u Barseloni. Još uvek ne tečnim govorom, rekao je da želi da nastavi život koji mu je stao 2005, kada je ostao bez lica.

Prilikom otpusta iz bolnice Val d’Ebron, nedaleko od Barselone, u kojoj je operisan krajem marta, 31-godišnji Oskar je zahvalio donatoru od koga su lekari praktično preuzeli sve što čini ljudsko lice.

Tim od 30 doktora, na čijem je čelu bio dr Hoan Pere Baret, 24 sata je presađivao mišiće, kapke, nos, usne, vilice, nepce, sve zube, jagodice sa nepoznatog, mrtvog darodavca. Znanje i savremena dostignuća plastične hirurgije, maksilofacijalne i neurološke tehnike omogućili su da, kako predviđaju lekari, Oskar u budućnosti povrati 90 odsto pokretljivosti lica. On je nastradao od metka pre pet godina i, kako je rekla njegova sestra, život mu je bio uništen.

Podstaknuti uspehom francuskih kolega, koji su te godine kada je nesrećni Španac doživeo nesreću parcijalno presadili delove lica ženi koju je unakazio pas, lekari sa Pirineja odlučili su se na kompletan zahvat.

Oskaru su tuđi delovi poput maske preneti, prehodno skinuti sa nepoznatog darodavca. Pre toga, unakaženog lica, nije mogao normalno da diše, govori, niti da guta. Disao je i hranio se veštačkim putem. Sada, kako je rekao, jedva čeka da se najede omiljenog jela – jagnjetine – i da sa prijateljima izađe na pivo.

Njegova sestra, čiji identitet takođe nije otkriven, objasnila je da se Oskar raduje dok hoda ulicom i da mu nedostaju jednostavne stvari poput šetnje ili odlaska u lov i ribolov.

Pre nego što je napustio bolnicu počeo je da pije i uzima meku hranu, a od pre dva meseca može i da govori, mada otežano. Dobar znak da se sve odvija u pozitivnom smeru bilo je to što je samo nekoliko dana nakon zahvata na Oskarovom novom licu počela da raste brada. Kao opasnost iskrsla je u dva navrata potencijalna infekcija i opasnost od odbijanja novog tkiva, ali se lekovima koje će morati da uzima do kraja života sprečilo pogoršanje.

Medicinsko dostignuće zamene delova lica, a sada i kompletnog, počelo je da se ostvaruje tek početkom devedesetih. Kao jedna od prvih operacija navodi se pomoć devetogodišnjem detetu u Indiji kada su hirurzi uspeli da vrate deo lica i lobanje koji su mu bili otkinuti u kombajnu. Od 2000. godine u Americi, Francuskoj, Španiji, Kini počele su da se obavljaju operacije transplantacije delova lica, kojih je prema različitim izvorima do sada bilo više od desetak. Od toga tri samo u Španiji.

Pre nešto više od mesec dana i lekari Francuske su objavili da su obavili potpunu transplantaciju. Španski lekar koji je zaslužan za novo Oskarovo lice prokomentarisao je da je svaki uspeh kolega uspeh jer su svi pioniri u ovoj oblasti i svi uče jedni od drugih.

Izvor: A. Cvetićanin, Politika.rs

Foto: Adell Rucker / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.