Kup Koraća: domaćin ili branilac trofeja

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kup Koraća: domaćin ili branilac trofeja

U poslednjem meču četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća sastaće se niški Konstantin i beogradska Crvena zvezda Telekom. Meč je na programu u petak 20. februara sa početkom u 21 sat.

Košarka se može nazvati boginjom srpskog reprezentativnog sporta. Nijedan sport nije doneo toliko sreće ovom narodu kao ona. Bilo je i blagih posrtaja, kidanja živaca armiji navijača, ali neuporedivo više radosti donela je Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Niška košarka nikada nije bila na istim talasnim dužinama sa ovim stavkama. Klubovi iz Niša su oduvek spadali u red osrednjih, i tavorili po drugorazrednim i trećerazrednim takmičenjima. Sem kratkog bljeska Ergonoma početkom 2000-ih ništa nije vredno pomena.

Sve do sezone 2012/13, kada je niški Konstantin izborio učešće u Košarkaškoj ligi Srbije i predvođen starim košarkaškim vukom Boškom Đokićem iste sezone igrao i Superligu. Đokić je pred početak iste napustio klub, a kormilo preuzeo njegov dotadašnji pomoćnik, učenik i možda najbolji košarkaš kojeg je grad na Nišavi dao, Marko Cvetković. Upornošću i predanim radom, koja ga je krasila i kao košarkaša, već treću sezonu piše najlepše stranice niške košarkaške riznice.

Popularni Bingo, oformio je grupu od 14 mladića, koji su statistički nezanimljivi, individualno ne previše atraktivni, ali na svakom koraku na parketu dišu kao jedan. Svako je svestan svojih zadataka i limita, i ne prelazi preko toga. Ključni igrač ove ekipe je hemija, koju sa treninga i svlačionice, manifestuju na terenu.

Ovosezonska izdanja Nišlija u KLS su za svaki respeket. Skor od 13 pobeda i 4 poraza i drugo mesto na tabeli zaslužuje hvalospeve, ali ovu ekipu skromnost i posvećenost samo narednoj utakmici i protivniku drži čvrsto na zemlji. Zato su Vladica, Peca, Furi, Baki, Kemče, Tasa, Ostoja, Strahinja, Gudža i ostali zaslužili da im protivnik na ovogodišnjem Kupu gde su domaćini bude najkvalitetniji tim trenutno na Balkanu!

Crvena zvezda Telekom ove sezone pruža briljantne partije. Neverovatna serija u Jadranskoj ligi (21 pobeda i samo jedan poraz) i plasman među 16 najboljih ekipa u Evroligi potvrda su da crveno-beli ove sezone igraju najbolju košarku na Balkanu. Činjenica da su poslednje dve Žućkove levice u njihovim vitrinama predstavljaće dodatnu motivaciju za nastavak suverene dominacije ove sezone.

Tim sa malog Kalemegdana doživeo je preporod kroz nekoliko sezona. Ogromne svote novca se nisu trošile planski, pojačanja su potpisivana stihijski, i Zvezda je dugo godina tavorila po košarkaškom Hadovom carstvu.

2011. godine dolaskom Nebojše Čovića, klub je pretrpeo promene na svim poljima. Epilog korenitih promena jeste neprestani i postepeni boljitak, koji je tekuće sezone doživeo ekspanziju.

Šef stručnog štaba Dejan Radonjić sklopio je ekipu po svom ukusu. U svojim redovima ima najkorisnijeg igrača, najboljeg skakača i asistenta regularnog dela Evrolige. Boban Marjanović i Markus Vilijams odlično funkcionišu u tandemu. Tim je satkan od sjajnih defanzivaca i atletski potentnih košarkaša, koji munjevito igraju u tranziciji. Nije se ove sezone jednom desilo da Crvena zvezda bukvalno u jednoj četvrtini samelje protivnike. Ono što dodatno povećava snagu crveno-belih jeste da su skoro svi igrači sličnih igračkih kvaliteta.

Kao osnovni nedostatak ove ekipe iskristalisala se trojkaška impotencija. Dešavalo se da ekipa Dejana Radonjića uđe u crne serije i sa linije penala. Ekipe koje su uspevale da neutrališu saradnju gorostasnog Marjanovića i virtuoza Vilijamsa uspevale su da namuče Zvezdu.

Šta očekivati? Nišlijama neće manjkati samopouzdanja i želje da naprave prvoklasno iznenađenje. Puna hala, domaći parket, rodbina, prijatelji – razloga je pregršt. Konstantin ima dovoljnu dubinu u sastavu da trkački isprati kvalitete Zvezde, ali se postavlja pitanje koliko? Poslednjih sezona velika je razlika između spreme prvoligaša i abaligaša pa se lako može desiti serija Zvezde koja će prelomiti utakmicu. Jedno je sigurno – Konstantin neće lako položiti oružje!

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.