Kup Koraća: Mega Leks ili FMP?

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kup Koraća: Mega Leks ili FMP?

Treći četvrtfinalni par ovogodišnjeg Kupa Radivoja Koraća, koji će od 19. do 22. februara biti održan u Nišu, čine Mega Leks iz Sremske Mitrovice i FMP iz Železnika. Meč je na programu u petak 20. februara u 17 sati.

Biće ovo duel dve ekipe koje gro tima svake sezone baziraju na mladim i talentovanim košarkašima. Za razvoj, napredak i sticanje iskustva igranja na profesionalnom nivou zadužena za dva perspektivna trenera, koji iza sebe imaju bogatu košarkašku karijeru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Mega Leks je ekipa koja iz sezone u sezonu zaslužuje sve veći respekt. Tim je definicija rada koji beleži postepen napredak, a pri tom neprestano „proizvodi“ mlade talente. Nakon prošlogodišnjeg uspešnog debija u ABA ligi, ovaj „mali-veliki klub“ (što je slogan kluba) ušao je u anale svetske košarke, budući da su na poslednjem NBA draftu selektirana trojica košarkaša iz ove ekipe (Micić, Dangubić i Jokić).

Trenersku palicu tima, koji je odskočna daska najtalentovanijim košarkašima na ovim prostorima, kontroliše proslavljeni Dejan Milojević. Ovaj mladi trener, koji je gospodario evropskim reketima više od jedne decenije, za kratko vreme afirmisao je grupu mladih košarkaša koji su budućnost Srbije, a u isto vreme „vratio u život“ košarkaše sa poljuljkanim samopouzdanjem. Vasilije Micić, Boban Marjanović, Novica Veličković, Ratko Varda, Nemanja Radović, Marko Kešelj, Nenad Miljenović, Nikola Jokić, Aleksandar Marelja, Dušan Čantekin, Rade Zagorac – samo su neka od imena, koja su radom sa Milojevićem izgradila i obnovila trenersko ime.

Ove sezone Mega Leks igra modernu košarku sa jakim tempom i neprestanim forsiranjem igre u tranziciji. Miljenović i Jokić, iako golobradi mladići, postali su jedan od najubitačnijih tandema na Jadranu. Od skora je tu i rekonvalescent Dejan Musli, koji uz Kešeljevo iskustvo i talenat pre svega Zagorca i Jaramaza, može da nanese apsolutno svakoj ekipi glavobolje.

Osnovni deficit u igri ekipe iz Sremske Mitrovice je odbrana. Zonska odbrana, koju forsira strateg Mege, mnogo puta se pokazala kao „meka“, bez potrebne doze agresivnosti.

Sa druge strane parketa niškog Čaira u petak popodne biće ekipa FMP-a. Četa proslavljenog reprezentativca Milana Gurovića ove sezone je najdominantniji tim u domaćoj ligi. Sa samo jednim porazom iz 17 utakmica apsolutni su vladari Košarkaške lige Srbije.

Istorija tima iz Železnika je slavna. Kao i njihov rival u Kupu iznedrili su čitavu plejadu asova, koji čine košarkaški krem Evrope. Lista je zaista preduga, ali svakako najznačajnije ime koje je prodefilovalo kroz ovu školu jeste reprezentavni plej Miloš Teodosić.

Jezgro popularnih Pantera ove sezone čine igrači koji su prethodnih sezona sa dosta uspeha nastupali u Juniorskim izdanjima Evrolige u dresu Crvene zvezde. Stefan Lazarević, Vojislav Stojanović, Ognjen Dobrić, Brano Đukanović, Strahinja Mićović, samo su neka od imena koja čine grupu momaka, koji poseduju nesvakidašnji talenat. Ako se taj talenat eksploatiše na pravilan način, kao i kod Mega Leksa, budućnost srpske košarke nije upitna.

Glavna osovina FMP-a jeste omaleni plej Filip Čović. Iako ima 25 godina, popularnom Fići je ovo deveta sezona na profesionalnom nivou. U reketu Pantera glavnu reč ovi korpulentni Maksim Šturanović.

Kao glavne osobine u igri tima iz Železnika izdvojile su se odlična tranzicija i veliki broj šuteva za 3 poena.

Šta da očekujemo? Ovo je definitivno derbi četvrtfinala. Ekipe koje „pršte“ od potencijala sa sličnim stilom igre obećavaju utakmicu na veliki broj poena, sa dosta trčanja. FMP igra jaču odbranu, ali Mega ima više kvalitetnijih utakmica na svom kontu ove sezone.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kup Koraća: domaćin ili branilac trofeja

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2015

U poslednjem meču četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća sastaće se niški Konstantin i beogradska Crvena zvezda Telekom. Meč je na programu u petak 20. februara sa početkom u 21 sat...Košarka se može nazvati boginjom srpskog reprezentativnog sporta. Nijedan sport nije doneo toliko sreće ovom narodu...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.