U Srbiju stigao najsavremeniji lek protiv kovida

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 15:30

U Srbiju stigao najsavremeniji lek protiv kovida

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da je u našu zemlju danas pristigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa pakslovid. Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen V. Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Komisija Ministarstva zdravlja kojoj presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

SAD polažu nade u pilulu protiv korone

Lek pakslovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovid 19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Nokaut pandemiji: Novi Fajzerov lek protiv kovida 89 odsto efikasan

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fazer o nabavci najboljeg leka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Određene grupe neće smeti da koriste Fajzerov i Merkov lek protiv kovida, da li spadate tu?

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

"Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo", rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SJAJNE VESTI! Najmoderniji lek protiv korona virusa stigao u Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu list na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama...Antivirusni lek Paxlovid, jedan od najmodernijih lekova protiv korone, stigao je u Srbiju....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Paxlovid, najsavremeniji lek protiv covida19, stigao u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u našu zemlju danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa Paxlovid...Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen V. Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Srbiju stigao lek protiv kovida "Paxlovid", evo kome je namenjen

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2022

U Srbiju je danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa "Paxlovid", koji je za sada od evropskih zemalja dobila još samo Velika Britanija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.