Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2021, 11:18

Sa američkom privrednom komorom protiv ilegalne Internet trgovine (AUDIO)

Aukcija za dodelu frekvencija za uvođenje 5G mreže u Srbiji neće biti raspisana ni ove godine, objavljeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Iako su, kako navode, pripreme za uvođenje ove mreže krenule još početkom prošle godine, proces je zbog pandemije korona virusa odložen i aukcije neće sigurno biti do sredine 2022. godine.

RATEL je uputio javni poziv za proveru zainteresovanosti mobilnih operatora da učestvuju u aukciji i oni su izrazili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interesovanje za dalje učešće na ovoj aukciji, kazala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je na poslovnom razgovoru sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) održanom ove nedelje da su tri mobilna operatora koja imamo, Telekom, A1 i Telenor, dovoljna za domaće tržište i da se ne vidi prostor za nove operatore.

Ministraka je ukazala da je 5G mreža vrlo specifična, pre svega kad su u pitanju korisnici.

"Mreža 4G je usmerena pre svega na građane i veliki broj korisnika. Kod 5G mreže nam važno, osim prodaje spektra i da se ulaže u infrastrukturu na terenu koja će omogućiti korišćenje 5G pre svega u industrijske svrhe, agraru, medicini, autoindustriji i mnogim drugim oblastima " rekla je Matić.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović kazao je da je najavljeno uvođenje 5G mreže u duhu američkog biznisa koji počiva na preduzetništvu, konkurenciji, slobodnom tržištu i transparentnosti.

Ministarka Tatjana Matić najavila je na skupu i početak zajedničke kampanje sa Američkom privrednom komorom u Srbiji za suzbijanje ilegalne trgovine preko Interneta pod nazivom "Klikni na sigurno, kupuj provereno" i ocenila da je neophodno povećati nivo znanja potrošača u domenu internet kupovine.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izrazio je zadovoljstvo zajedničkom akcijom protiv ilegalnih aktivnosti u trgovini, te jačanjem privrednih veza između SAD i Srbije, navodeći da brojne američke kompanije posluju u Srbiji u svim granama privrede, od medicine do IT industrije, te zapošljavaju više od 20.000 ljudi.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa američkim privrednicima sarađuje i u pripremi strategije trgovine u Srbiji do 2025. godine, navela je resorna ministarka.

Ona je takođe najavila i izmene Zakona o trgovini kojima će, između ostalog, biti uvedene digitalizovane otpremnice, dodavši da će se taj zakon uskoro naći u proceduri.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.