Vučić: Država će uticati na cenu dizela

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Država će uticati na cenu dizela

Kometarišući proteste zbog skupog goriva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da oko cene benzina "ne može mnogo toga da se uradi", ali da će država delovati kada je u pitanju cena dizela.

Proteklih dana vozači motocikala, automobila, kamiona, blokirali su puteve u nekoliko gradova Srbije. To je izazvalo saobraćajne gužve, a političari iz vlasti su optužili opoziciju da ugrožava slobodu kretanja građana Srbije.

O tome šta će se raditi po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << cene goriva, koje je pokrenulo proteste i u državama regiona, Vučić je poručio da će se o tome suštinski razgovarati tek kada, kako je rekao, protesti budu završeni.

"Oko benzina ne možemo mnogo toga da uradimo, iako sam saglasan da trgovci uzimaju visoku maržu. Razgovaraćemo sa njima, jer oni uzimaju 18, 19 dinara po litru. Ono gde može da se deluje i gde će se delovati, ali bez ulice, to je oko dizela. Na dizelu može da se radi, država će da izdvoji dodatne stvari i to je važno zbog naše poljoprivrede, a ne zbog toga da se nekome dodvoravamo. Ništa od toga neće biti dok neko misli da će ulicom da pritiska Srbiju. Ne odgovaram na pritiske ni Amerikancima, neću ni ulici", kazao je Vučić.

On smatra da je laž da Srbija ima najviše cene benzina u Evropi. Kako bi dokazao suprotno, predsednik Srbije je pročitao sa spiska koje sve države imaju više cene goriva nego Srbija. Vučić je pročitao nazive 26 evropskih država, među kojima su Albanija, Austrija, Belgija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Island, Švajcarska, Portugal, Španija, Grčka, Holandija, Norveška i druge.

Komentarišući proteste, predsednik Srbije je rekao da i sam snosi deo krivice zbog onoga što se dogodilo.

"Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao da ih puste da rade šta hoće. Nadležni državni organi će da rade svoj posao u skladu sa zakonom i nikome neće dozvoliti da nekažnjeno maltretira druge građane. Nikome neće dozvoliti da tuku ljude, da ih ubijaju, a da se pri tome prave da se desio incident", poručio je Vučić.

Podsetimo da se prvi protest zbog visoke cene goriva organizovao u petak, 8. juna. Tada je u Novom Sadu bilo blokirano nekoliko saobraćajnica. Protesti su se ponovili i u nedelju, dok su juče građani u Novom Sadu pod blokadom nekoliko sati državi raskrsnicu kod Futoške pijace.

Građani traže da se cena goriva smanji umanjenem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, zavisno od vrste derivata. Litra dizela trenutno iznosi oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.

Autor: Zoran Strika
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.