Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Okt.2015, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Parizu danas samit o Ukrajini

Predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel održaće danas u Parizu sastanak posvećen situaciji na istoku Ukrajine.

Zvaničnici će razmotriti primenu mirovnog sporazuma postignutog u Minsku u februaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ove godine.

Taj sporazum je doveo je do primirja 15. februara na istoku Ukrajine, ali se taj prekid vatre povremeno krši na tom području u kojem je od početka konflikta u aprilu 2014. godine poginulo gotovo 8.000 ljudi.

Agencija Frans pres javila je da će tokom samita biti govora i o sankcijama Rusiji, koje je Evropska unija uvela toj zemlji zbog ukrajinske krize.

Pre samita, Putin će imati odvojene sastanke s Olandom i Angelom Merkel.

Oland i Putin će razgovarati o situaciji u Siriji, dva dana od početka ruskih vazdušnih napada u toj zemlji.

Rusija i Francuska, koje se zalažu za borbu protiv Islamske države u Siriji, imaju oprečne stavove o sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

Francuska smatra da Asad treba da ode s vlasti, dok Rusija ocenjuje da je Asad legitmno izabran i da je moguće pregovarati s njim o političkoj tranziciji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šansa za trajni mir u Ukrajini?

Izvor: Deutsche Welle, 02.Okt.2015

Primirje na istoku Ukrajine traje iznenađujuće dugo. Pa ipak, malo je onih koji veruju trajni mir. Ovog petka (2.9), Ukrajina i Rusija o tome se ponovo pregovaraju, uz posredovanje Nemačke i Francuske...To što se primirje na istoku Ukrajine dogovoreno u februaru poštuje, iznenađuje isto koliko...

Nastavak na Deutsche Welle...

Angela Merkel favorit za Nobelovu nagradu za mir

Izvor: Akter, 02.Okt.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel jedan je od favorita za dobitnika Nobelove nagrade za mir, čije će ime biti saopšteno naredne nedelje, preneli su danas nemački mediji..Prvi dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju biće saopšteni početkom nedelje, ali se tradicionalno uvek spekuliše...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.