U štrajku i radnici i direktor

Izvor: B92, 23.Sep.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U štrajku i radnici i direktor

Čačak -- Radnici čačanske čipsare u generalnom štrajku. Štrajkačima se pridružio i novopostavljeni direktor, funkcioner SNS-a Vladimir Cvijan.

Radnici čačanske čipsare stupili su u generalni štrajk zahtevajući isplatu zarada i doprinosa od uprave.

Kako je Slaviša Purić u zatvoru, Upravni odbor nedavno je za generalnog direktora imenovao Vladimira Cvijana, bivšeg savetnika Borisa Tadića i visokog funkcionera Srpske napredne stranke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zanimljivo je da je i Cvijan u štrajku.

Radnici čačanske čipsare stupili su ponovo u generalni štrajk. Slavica Ćupović, predsednica štrajkačkog odbora kaže da su oni izgubili poverenje u bilo kakvo rukovodstvo ove fabrike.

"Jer, 5 godina kada čovek veruje u nekoga da će to biti bolje i obećanja da će biti bolje, a s obzirom da smo mi kontinuirano radili, čak i u tri smene, mogli smo normalno očekivati neke rezultate. Znači, pravo na naš rad, obaveze prema nama, nama to nije ostvareno”, kaže Ćupovićeva.

Zanimljivo je da je u štrajku je i novopostavljeni direktor Vladimir Cvijan.

"Prvo, ovo je privatna fabrika. Dok sud drugačije ne odluči, ne može biti drugačije. Znači, ovo je fabrika koja pripada mom klijentu. A za to vreme, mi ovde, ljudi, radimo. Evo, proizveli smo šta možemo da proizvedemo, imamo novca. Imamo od strane države blokirane račune, zbog toga što fabrika, eto, ili se oduzima - ili se ne oduzima”, rekao je Cvijan.

"Nemamo odluku po žalbi već jedno dve nedelje. Radnici traže platu. Potpuno su u pravu. Mi imamo para da isplatimo platu. Imamo para da izvezemo robu. Ali, imamo i sredstva da izvezemo robu. Ali, evo, neka država više odluči, u skladu sa zakonom, čija je ovo fabrika”, pozvao je on.

Međutim, radnicima se nije dopala ideja da sa njima u štrajku bude i direktor, koji zastupa vlasnika, zbog koga su oni i u štrajku.

"Mi smo u mnogo ozbiljnoj situaciji, teškoj, a oni došli, izvode neke cirkuse sa nama. Duguju nam se, znači i nisu nam uplaćeni doprinosi, oni kažu povezivanje staža. Koje povezivanje? Nama treba da se uplate doprinosi koji su odbijeni od plata. Duguju nam se plate, knjižica zdravstvena nam nije overena godinu i po dana”; "Da država preuzme i da nam omogući da radimo, da zaradimo svoje plate", kazali su pojedini radnici.

Predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata u Čačku Slobodan Jelić kaže da se ovih dana očekuje i zvanično da se proglasi radni stečaj, koji je ministar Mlađan Dinkić najavio nedavno.

"Papir, kojim će faktički da se ova firma vrati, da bude državno vlasništvo i ostalo. Da se postavi čovek koji će da vodi ovu firmu, dok se ne nađe neko rešenje i dalje. Mi smo non-stop u kontaktu sa ministarstvom ekonomije. Očekujemo obećanje da će do kraja sedmice taj papir doći”, rekao je Slobodan Jelić.

Proizvodnja u čipsari je potpuno stala.

Donedavno se radilo na preradi izvesne količine krompira.

Dok sadašnji direktor kaže da bi sa trenutnim zalihama u magacinu bili rešeni svi problemi, radnici tvrde da je ova fabrika uspešno poslovala, samo kada je magacin bio prepun, a ne poluprazan kao danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.