Tadić: Srpski narod ima pravo na svoje interese

Izvor: Blic, 09.Jan.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srpski narod ima pravo na svoje interese

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u Banjaluci poručio da politika nasilja i radikalnih etnocentričnih i klerikalnih aspiracija na račun drugog mora da bude zauvek odstranjena sa ovih prostora, ali da srpski narod, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, ima legitmno pravo da brani svoje legitimne interese.

Tadić je na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom proslave 20 godina od osnivanja Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srpske, rekao da je ona stvorena kao zajednica u kojoj srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujući interese i identitet druga dva konstitutivna naroda.

"Rat oostaje opomena svima nama po svojoj tragici i žrtvama kako naše balkanske političke i verske sukobe i omraze moramo rešavati mirnim putem, strpljivim dijalogom i pregovorima, poštujući legitimne demokratske interese ljudska i kulturna prava svih strana u sukobu", rekao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, narodi regiona od EU mogu dobiti

podršku za mirno prevazilaženje medjusobnih sporova, ekonomski i politički razvoj i ostvarenje demokratskih vrednosti i standarda.

"Samo tako možemo biti stabilni i samo tako možemo biti narod usmeren ka razvoju i prosperitetu i samo tako može biti ostvaren zajednički strateški cilj - politički stabilna i ekonomski jaka RS", rekao je Tadić.

On je poručio da je Srbija svesna svih obaveza i prava koja proističu iz Dejtonsko-pariskog sporazuma koji predvidja mogućnost specijalnih paralelnih veza sa RS, i poručio da će Srbija uvek biti tu kada treba iskazati soliarnost sa narodom RS.

Mi delimo isto istorijsko i kulturno nasedje i istu viziju budućnosti u miru i prosperitetu za naše gradjane i nastojimo da zajedničkim naporima sa našim susedima i okruženjem podelimo tu viziju i onaj sistem vrednosti koji će ubrzati modernizaciju i razvoj naših zemalja", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost RS na podršci koju pruža kako bi se kosovski problem rešio na način koji bi bio u interesu svih žitelja KiM, na način koji neće stvoriti gubitnike ili biti osnov za trijumfalizam bilo koje strane.

Srbija će, kako je poručio, nastaviti da kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, i postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i rešenja za koja postoji konsenzus unutar BiH.

Politika Srbije je, kako je naglasio, duboko ukorenjena u miru i razvoju i za cilj ima prevazilaženje tragičnih konflikata iz prošlosti.

"Kao što u svakoj prilici insistiramo na odbrani prava svih drugih naroda na prostoru Zapadnog Balkana, tako nikada nećemo odustati ni od odbrane legitimnih interesa srpskog naroda gde god on živi", kazao je Tadić.

Tadić je svečanu besedu završio porukom da RS može računati na pomoć i podršku Srbije i u budućim decenijama, kao što je mogla i u proteklih dvadeset godina.

Povezane vesti: Dodik odlikuje Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti Dodik i Tadić će otvoriti autoput Tadić i Dodik u sredu otvaraju put u RS Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata Jeremić sutra sa Dodikom u Banjaluci

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski narod ima pravo na svoje interese

Izvor: Mondo, 09.Jan.2012

Predsednici Srbije i RS Boris Tadić i Milorad Dodik poručili iz Banjaluke da srpski narod, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, ima legitimno pravo da brani svoje legitimne interese.

Nastavak na Mondo...

Osnivanje Republike Srpske istorijski dan

Izvor: Beta, 09.Jan.2012

BANJALUKA, 9. januara 2012. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je u ponedeljak najvišim zvaničnicima i gradjanima Republike Srpske 20 godina od osnivanja RS..."Bio je to istorijski dan z.

Nastavak na Beta...

DODIK: NAMA BIH NIJE TESNA

Izvor: Kurir, 09.Jan.2012

Nama BiH nije tesna i mi želimo da ona profunkcioniše u skladu sa Dejtonskim sporazumom kao servis svojih entiteta, kantona i naroda, rekao je Dodik..BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio da je opredeljen za politiku samostalne Republike Srpske u dejtonskoj BiH, ali...

Nastavak na Kurir...

RS je srpski zavet slobode

Izvor: Press, 09.Jan.2012

Zaštita - Republika Srpska je stvorena kao zajednica kroz koju srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujući interes i kontinuitet druga dva naroda, rekao je Boris Tadić

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.