Dogovor za novo doba

Izvor: RTS, 06.Okt.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor za novo doba

Više od stotinu biznis lidera Jugoistočne Evrope na skupu "Dogovor za novo doba" u Aranđelovcu. Predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk ocenjuju da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize.

"Dogovor za novo doba", samit biznis lidera Jugoistočne Evrope, počeo je danas u Aranđelovcu. Dvodnevnom skupu prisustvuje više od stotinu poslovnih ljudi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk. 

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević je, otvarajući Samit, rekla da je cilj skupa pod nazivom "Dogovor za novo doba" da privrednici ustanove šta mogu da urade na unapređenju konkurentnosti privrede.

Tadić i Tirk su, govoreći na uvodnom panelu, ocenili da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize.

"Najbolje rešenje za sve nas je nastavak evropskih integracija", rekao je Tadić na panelu u okviru Samita 100 biznis lidera Jugoistoične Evrope u Aranđelovcu.

Tadić je rekao da evropske integracije doprinose stabilnosti što je bitno za ekonomiju, ali da postoje mišljenja poput stava ekonomiste i nobelovca Džozefa Štiglica da nije vreme za ulazak u Evropsku uniju.

"A za šta jeste vreme? Da li postoji alternativa? Ja ne vidim alternativu", rekao je Tadić i dodao da je članstvo u EU najbolje političko rešenje.

"Zemlje regiona moraju mnogo više da se povežu ne zbog jugonostalgije", ističe Tadić, "već zato što je to racionalno budući da su privrede tih zemalja kompatibilne".

Tirk je rekao da "put iz krize nije jasan", ali je naveo da političari treba da rade na kreiranju uslova za poslovnu saradnju u zemljama Jugoistočne Evrope i istakao značaj smanjivanja tenzija.

Slovenački predsednik je rekao i da je potrebno proširiti EU na zemlje regiona pošto to olakšava saradnju.

"Uprkos zamoru u proširenju u nekim državama", rekao je Tirk, "to ne postoji u Sloveniji kojoj je drago što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora napredovale u evrointegracijama".

Biznis lideri za čvršće veze

Učesnici samita ocenili su da bez podrške politke teško mogu da realizuju ideju regionalne saradnje i povećanja konkurentnosti privrede.

Predsednik Hrvatske asocijacije poslodavaca Ivan Ergović izneo je i kritiku da je dijalog političke i poslovne elite regiona, prisutan ali da nije konstantan.

"Na nama je da odgovorno i inovativnije radimo, obrazujemo ljude i da kroz korporativno upravljanje obezbediom pretpostavke za rast", rekao je Ergović.

On je ukazao da je jedan od velikih problema regiona njegova generalna nekonkurentnost.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun istakao je da je važno što je obezbeđena politička podrška za rad i razvoj preduzeća, ali da ne treba izgubiti iz vida i odgovornost najsnažnijih kompanija u regionu da krenu u trasiranom pravcu, kojim će povući i sektor malih i srednjih preduzeća.

"Nemamo puno vremena, naša je obaveza da radimo u tom pravcu i donesemo predloge za koje smo pozvani danas da ih damo", poručio je Radun.

Organizatori skupa, Srpska asocijacija menadžera, Hrvatsko udruženje poslodavaca i Udruženje menadžera Slovenije, očekuju da najuticajniji biznis lideri regiona predlože konkretna rešenja i preuzmu svoj deo odgovornosti za jačanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i ukupnog konkurentskog potencijala Jugoistočne Evrope.

Teme samita su energetika i energetska efikasnost, infrastruktura i logistika i zajednički nastup na trećim tržištima.

U radu skupa učestvuju i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Svetske banke, MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.