Etnološka konferencija u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2011, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etnološka konferencija u Vršcu

VRŠAC -

Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Opština Vršac organizuju od 6. do 8. oktobra Međunarodnu naučnu konferenciju "Kulture i granice".

Učešće na konferenciji prijavilo je više od 60 naučnika iz Srbije, Češke, Hrvatske, Bugarske, Rusije, Slovačke, Argentine, Slovenije, Rumunije, Crne Gore, Albanije i Mađarske.

Na skupu će, kako su najavili organizatori, biti razmatrana pitanja graničnih kultura, identiteta i zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz perspektive etnologije i antropologije, kao i srodnih nauka.

Fokus konferencije usmeren je na kulturne procese, pre svega, na formiranje identiteta, svakodnevnu kulturu i životna iskustva aktera složenih interkulturnih procesa.

Cilj međunarodne konferencije jeste da pokaže raznovrsna značenja i funkcije (multi)etniciteta i migracija u postsocijalizmu, odnosno u vremenu tranzicije, globalizacije i evrointegracije društva u Srbiji.

Kako su učesnici konferencije eminentni etnolozi iz centralne Evrope i susednih balkanskih zemalja, organizatori očekuju i šire sagledavanje problema međunacionalnih, međuetničkih, međudržavnih odnosa i kulturnih interakcija.

Poseban značaj ove etnološke konferencije, kako je navedeno, jeste činjenica da je većina učesnika iz zemalja koje su prošle i prolaze kroz slične tranzicione procese u postsocijalističkom periodu, što može rezultirati rasvetljavanjem posmatranih problema u okviru komparativnih studija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.