Boris Tadić poručio da je suverenitet BiH neupitan!

Izvor: Press, 09.Jun.2010, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Tadić poručio da je suverenitet BiH neupitan!

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Banjaluci da Beograd nikada i ni po koju cenu neće dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jer bi na taj način ugrozio sopstvene argumente za odbranu Kosova! Posle treće sednice Saveta za saradnju RS i Srbije, koji je inače konstituisan na osnovu Sporazuma o specijalnim, paralelnim odnosima, Tadić je ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da Beograd neće osporavati integritet BiH, ali i da, s druge strane, neće prihvatiti bilo kakvu promenu ustavnog uređenja BiH bez saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.- Bilo kakvo nametanje rešenja u BiH za nas nije prihvatljivo. Samo na taj način možemo obezbediti stabilnost zapadnog Balkana - rekao je Tadić posle sednice u Banjaluci, kojoj su prisustvovali i predsednik i premijer RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministri iz RS i Srbije.
Premijer RS Milorad Dodik naglasio je da BiH ni u kojim okolnostima neće priznati Kosovo, uprkos nedavnim izjavama zvaničnika Kosova koje su usledile posle nedavnog samita u Sarajevu EU - zapadni Balkan", na kojem su učestvovali i predstavnici vlasti iz Prištine.
Dodik je podvukao da je reč samo o spekulacijama i da RS u stopu prati politiku Beograda u vezi sa statusom južne srpske pokrajine.
- Svaki službeni stav Beograda u vezi sa Kosovom može se smatrati i našim stavom. Za BiH, a ne samo za RS je najbolje da poštuje teritorijalni integritet Srbije. U isto vreme, RS želi da bude faktor stabilizacije, a ne destabilizacije regiona, zbog čega su usledili i brojni sastanci na regionalnom nivou. Srbija se, očigledno, vraća na poziciju garanta Dejtonskog sporazuma, jer je u proteklim godinama, zbog svojih unutrašnjih problema, bila skrenuta sa ovog puta - naglasio je Dodik.
Inače, na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da resorna ministarstva i institucije RS i Srbije u naredne tri meseca potpišu niz konkretnih sporazuma, na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, kako bi probleme rešavali u direktnoj komunikaciji. Na taj način bi savet za primenu sporazuma, kako je rečeno, postao tek kontrolni mehanizam, a ne telo za rešavanje otvorenih pitanje.
Mirko Cvetković, premijer Srbije, naveo je da su na jučerašnjem sastanku razmotreni niz otvorenih pitanja i da su na putu da „reše određene probleme" u vezi sa programom dve vlade oko subvencionisane prodaje traktora i nameštaja. On je naglasio da su nastavljeni razgovori dve vlade u vezi sa eventualnim učešćem nemačkog energetskog diva RWE u vezi sa zajedničkim projektom izgradnje hidroelektrana na Drini, te uključenja italijanskih kompanija u ovaj projekat.
- Za RS i BiH je posebno važna namera Srbije da izgradi putni pravac Požega - Užice - Višegrad, kojim bi se RS i BiH omogućio pristup na buduću mrežu autoputeva u Srbija, koja želi da se sa svim susednim zemljama poveže modernim saobraćajnicama za pet do sedam godina - kazao je Cvetković.
On je dodao da Srbija ostaje opredeljena da i jedan krak gasovoda „Južni tok" bude usmeren i u RS, ali da to, pre svega, zavisi, od sudbine ruskog projekta.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.