Zahtev Vladi Srbije: DA SE ZAUSTAVE SVA ISTRAŽNA PRAVA U ATARU BORA!

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Feb.2022, 09:36

Zahtev Vladi Srbije: DA SE ZAUSTAVE SVA ISTRAŽNA PRAVA U ATARU BORA!

Bor, 11. januar – Predstavnici ugroženih seoskih mesnih zajednica Grada Bora podneli su nedavno zajednički zahtev Vladi Srbije i resornim ministrarstvima, kao i gradonačelniku Bora, Institutu za arhitekturu i urbanizam i kompanijama Ziđina – da se, shodno zaključcima sa sastanka od 23. januara ove godine, POVUKU sva ustupljena istražna prava na području grada Bora. Od države i njenih ministarstava i institucija još se zahteva proširenje Prostornog plana prostora posebnih namena >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Borsko – majdanpečkog rudarskog basena sa analizom stanja i planskim rešenjima za kompletnu teritoriju grada Bora.
U obrazloženju ovih zahteva, pored ostalog, kaže se: “Bez obzira što Ziđin nije jasno prezentovao dugoročnu strategiju razvoja rudarstva na ovim prostorima sa odgovarajućim studijama uticaja, očigledno je da će skoro sve mesne zajednice i deo grada biti pod direktnim ili indirektnim uticajem rudarskih radova. To znači da je neohodno preseljenje velikog broja domaćinstava, infrastrukture, grobalja. Za tako veliko preseljenje moraju se obezbediti dugoročni prostori za život ljudi. Posebno je važno da tim ljudima (većina ih je zaposlena u kompanijama Ziđina) treba pronaći bliže okruženje gradu Boru”.
Utisak je, podseća se, da za seoske mesne zajednice nije urađena analiza dosadašnjeg načina života, nisu sagledane ni potrebe i egzistencionalni status stanovništva. Najmanje je učinjeno na pronalaženju adekvatnih lokacija za nastavak života ovog naroda.
S obzirom da je cela teritorija Bora, napominje se u obrazloženu, istražena, a delom je i eksploataciono polje, neophodno je, naglašava se, najpre obaviti navedene poslove i radove. Ukoliko se to ne učini, naša sela će nestati sa geografske karte ovog područja – zaključuje se u zahtevima.
Da le je do sada bilo reagovanja bilo koga od adresiranih, zasad nema informacija.
Članak Zahtev Vladi Srbije: DA SE ZAUSTAVE SVA ISTRAŽNA PRAVA U ATARU BORA! se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.