Zagađenje sumpor-dioksidom daleko ispod dozvoljenog

Izvor: Kolektiv.co.rs, 13.Jul.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje sumpor-dioksidom daleko ispod dozvoljenog

 Bor diše   Tokom prvih šest meseci ove godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida bila je tek 38,51 mikrogram po kubnom metru vazduha. -Trend smanjenja zagađenja vazduha sumpor-dioksidom je očigledan i značajan, a što je najvažnije, ima tendenciju daljeg opadanja, kaže Dušanka Miljković i podseća da je Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha definisano da prosečna koncentracija SO2 u vazduhu ne sme da pređe 50 mikrograma BOR. – Šestomesečni izveštaj o kvalitetu vazduha u Boru sačinjen na osnovu podataka koje su zabeležile automatske merne stanice u gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta pokazao je da se u gradu od januara do juna ove godine disalo punim plućima. Zagađenje sumpor-dioksidom je u ovom periodu bilo manje i od istorijskog minimuma zabeleženog prošle godine, kada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru. U prvoj polovini ove, iako Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha toleriše godišnju graničnu vrednost sumpor-dioksida od 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, prosečna koncentracija bila je 38,51. –Iz ustanovljenih merenja potpuno je jasno da je trend smanjenja prosečne koncentracije sumpor-dioksida u Boru očigledan i značajan, a što je najvažnije, ima tendenciju daljeg opadanja – kaže pomoćnik direktora RTB-a za zaštitu životne sredine Dušanka Miljković. Ona dodaje da grafički prikazi sa mernih stanica, koje su uključene u državnu mrežu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da ni u jednom mesecu nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti, iako je reč o periodu u kojem meteorološke uslove dodatno pogoršava uticaj gradske toplane i ostalih grejnih agregata.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Kolektiv.co.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aerozagađenje sumpor-dioksidom u Boru ispod dozvoljenog

Izvor: Bor030.net, 13.Jul.2017

Rezultati automatskih mernih stanica postavljenih u Boru i okolini pokazuju da je tokom prvih šest meseci ove godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida bila 38,51 mikrogram po kubnom metru vazduha...Prema rečima pomoćnice direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor za zaštitu životne...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kolektiv.co.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kolektiv.co.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.