Velike investicije i krediti proizvode direktore moćnike

Izvor: MC Bor, 28.Jun.2012, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike investicije i krediti proizvode direktore moćnike

Bor, 28. jun
Sindikat Nezavisnost Topionice i rafinacije Bakra: Vladi Republike Srbije ,Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Ministar Rasim Ljajić, državni sekretar iz oblasti rada, Snežana Lakičević Stojčić, Sekreterijat ministarstva-odeljenje za pravne odnose … Predmet : Sprečavanje kršenja odredbi Zakona iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike i rešenja donetog iz nadležnosti ovog ministarstva od strane direktora Topionice i Rafinacije Bor u sastavu RTB-a, Bobana Todorovića.
Obrazloženje:
Jedanaestog juna 2012. bio je poslednji rok za aneksiranje važećeg Kolektivnog ugovora  Topionice i Rafinacije  Bor u sastavu RTB-a. Kako nije postojala volja da se u zakonskom roku aneksira KU,  sindikat Nezavisnost TIR-a kao jedan od potpisnika je iskoristio pravo utvrđeno Zakonom o radu da otkaže zadnjeg dana važnost KU i tme produži njegov rok za još 6 meseci.Mnoge  ekonomske pogodnosti  za radnike  i obaveze poslodavca  prema radnicima u KU su rezultat rada ovog sindikata.Dopune KU koje je sindikat Nezavisnost  dostavio za pregovaranje u  ovom trenutku predstavljaju poboljšanje u svakom pogledu u odnosu na prethodni KU.Poslodavac je zbog toga rešio da jednostrano i samovoljno  kršeći Ustav Republike Srbije tj.njegova osnovna načela o slobodnom udruživanju u sindikate i načelo zabrane diskriminacije i po pitanju  sindikata, nepoštujući Zakon o radu   niti rešenje vašeg ministarstva o reprezentativnosti ovog sindikata(prilog 1) ne dozvoli ravnopravno odlučivanje u pregovaranju i time izbegne dotane pogodnosti u KU za radnike a obaveze za poslodavca. Iako je dobio pravno tumačenje koje  je obavezujuće o ravnopravnom učešću našeg sindikata, nepoštovanje zakona je slika direktora velikih kompanija kojima velike  investicije i krediti pružaju prividnu sliku o apsolutnoj moći i pokazaju  njihovo pravo lice.
Očekujemo da u skladu sa nadležnostima vašeg ministarstva hitno reagujete i obavežete poslodavca  na poštovanje Zakona.
Odbor Sindikat Nezavisnost TIR-a
Predsednik Dragan Jankucić, dipl ing teh.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.