RTB Bor: četvoromesečna proizvodnja bolja nego lani

Izvor: MC Bor, 18.Maj.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB Bor: četvoromesečna proizvodnja bolja nego lani

Bor, 18.maj
Za četiri meseca iskopano 3,8 miliona tona rude i iz nje izvučeno 9.225 tona bakra u koncentratu. – Uklonjeno i dva i po puta više raskrivke, pa su ukupne iskopine 11,5 miliona tona, što je naspram prošlogodišnjeg učinka od 6,2 miliona tona bolje za 85 odsto. – Topioničari u istom periodu izlili 10 hiljada tona anoda, a elektrolizeri proizveli 9.450 tona katoda
U majdanpečkom i borskim rudnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << od početka godine  iskopano je 3,87 miliona tona rude i iz nje izvučeno 9.225 tona bakra u koncentratu. Za četiri meseca uklonjeno je i čak 7,7 miliona tona raskrivke, što je dva i po puta više nego lane. Ukupne iskopine su 11,5 miliona tona, a to je naspram prošlogodišnjih 6,2 miliona tona bolje za 85 odsto. Učinak „na bakru“ je, s druge strane, popravljen za 22 procenta, odnosno „jači“ za 1.677 tona. Ovakvi rezultati, u svemu bolji od lanjskih, postignuti su, između ostalog, zahvaljujući maksimalnoj angažovanosti nove opreme i utovarne mehanizacije.
Najveći pomak u odnosu na lanjske rezultate napravili su Rudnici bakra u Boru sa proizvodnjom bakra i rude većom za 25 procenata, ali i četiri puta boljim rezultatima „na raskrivci“. Od januara do kraja aprila sklonjeno je preko pet miliona tona jalovine, dok je, poređenja radi, u istom razdoblju lane skinuto tek 1,35 miliona tona. Za četiri meseca sa borskih rudokopa otkopano je 2,85 miliona tona rude, a iz nje je izvučeno 7.250 tona bakra.

Učinak Majdanpečana u istom periodu bolji je, takođe, u svim segmentima u odnosu na prošlogodišnji. Za 40 odsto „teže“ su ukupne iskopine, a za 36 procenata popravljen je i rezultat „na rudi“. Na „Severnom reviru“ je u prva četiri meseca iskopano milion i 10 hiljada tona rude, iz koje su u majdanpečkoj flotaciji izvađene nepune dve hiljade tona bakra u koncentratu.
Povećanje rudarske proizvodnje reflektovalo se i na stabilnost proizvodnje u metalurškim postrojenjima, pa je za četiri meseca ove godine u pogonima Topionice i rafinacije prerađeno 53.329 tona suvog koncentrata, a proizvedeno, isključivo iz domaćih sirovina, 9.450 tona elektrolitnog bakra. Topioničari su izlili 10.072 tone anoda, a elektrolizeri proizveli 9.450 tona katoda. Poređenja radi, minule godine je u istom periodu prerada suvog koncentrata bila slabija za 10.000 tona, pa je, samim tim, tada dobijeno tri hiljade tona katoda manje.
Služba informisanja RTB Bor
G. Tončev Vasilić, portparol

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povećana proizvodnja u RTB Bor

Izvor: S media, 18.Maj.2011

U prva četiri ovogodišnja meseca povećana je proizvodnja i prerada bakra i rude u borskim i majdanpečkim ugljenokopima, a uklonjeno je i dva i po puta više raskrivke nego lane u istom periodu. ..U periodu januar - april ove godine iskopano je 3,8 miliona tona rude, od kojih je dobijeno 9.225 tona...

Nastavak na S media...

Veća proizvodnja bakra u RTB Bor

Izvor: B92, 19.Maj.2011, 10:25

Bor -- Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor proizveo je u prva četiri meseca 9.450 katoda bakra, što je za oko 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine...Kako se navodi, u majdanpečkom i borskim rudnicima od početka godine iskopano je 3,87 miliona tona rude i iz nje izvučeno 9.225 tona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.