Okrugli sto: Mesto radnika i atomizacija društva

Izvor: MC Bor, 21.Feb.2013, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto: Mesto radnika i atomizacija društva

Bor, Beograd, 21. februar
Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pokrenulo je rad na nacrtu novog zakona o štrajku. Članom 2. radne verzije ovog nacrta zakona, kao i u dosadašnjim propisima, ograničeno je mesto radnika u društvu tako da sme da dovede u pitanje jedino uslove rada i visinu nadnice. Zato sindikati i radničke grupe ne smeju da postave pitanja prekarijata, privatizacione pljačke ili prava bivših radnika preduzeća u stečaju koji više ne mogu da budu članovi sindikata. Najveći deo sindikalnih struktura je koristio ove slučajeve da ostanu poslušni vladajućoj politici, prihvatajući da se ne bave pitanjima koja izlaze iz sindikalne „nadležnosti“.
U članu 7. je po prvi put napravljeno razvrstavanje štrajkova na generalni štrajk, granski štrajk, štrajk za teritoriju jedinice teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, štrajk kod poslodavca, šrajk upozorenja i štrajk solidarnosti. Cilj ovog procesa je atomizacija radnika i društva u Srbiji, prikazivanjem da među njima postoje različiti interesi. U okviru toga je propisano da je štrajk solidarnosti dozvoljen samo radnicima koji rade kod istog poslodavca, koji su zaposleni u istoj grani i na istoj teritorijalnoj jedinici. Ukoliko ovakav nacrt bude usvojen, sindikati i radničke grupe više neće smeti ni da izraze solidarnost sa prekarnim radnicima i svojim bivšim članovima i kolegama.
Veće Saveza smostalnih sindikata opštine Bor već godinama ne prihvata nametnuta ograničenja da se bavi isključivo uskim interesima svojih članova propisanim Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom, i uključuje se, podržava i organizuje radničke i socijalne borbe van „nadležnosti“ sindikata. Gušenje ovog sindikata koje je pokrenuo generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, jasan je uvod u primenu novog zakona o štrajku i novu politiku atomizacije radnika koju priprema Vlada Srbije. Predsednik veća Saveta samostalnih sindikata Bora Dragiša Trujkić stupio je u ponedeljak 18. februara u štrajk glađu sa zahtevima da se zaustavi pljačka RTB Bora i gušenje sindikata. Ukoliko ova borba pretrpi poraz, put ka atomizaciji radnika biće potpuno otvoren.
Okrugli sto održaće se u petak, 22. februara u 18h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju – Paviljon Veljković, Birčaninova 21 Beograd
Učitelj neznalica i njegovi komiteti  Centar za kulturnu dekontaminaciju Ovaj program podržan je od strane Fondacije Roza Luksemburg

www.uciteljneznalica.org                          www.czkd.org
info@uciteljneznalica.org

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.