Nova poetska knjiga Žike Rakića: Između Morave i neba

Izvor: MC Bor, 07.Jun.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova poetska knjiga Žike Rakića: Između Morave i neba

Bor, 7. jun
Autor: B.F.
„Između Morave i neba“, nova je poetska zbirka profesora istorije, Boranina Žike Rakića. Reč je o nastavku nedavno izdate prve poetske knjige istog autora „Ima u moći crnje od noći“, u izdanju Medija centra Bor. Rakić se, ovog puta, opredelio za novog izdavača Štampariju „Tercija“ Bor. Predgovor je napisao profesor Miodrag Đurđević, a recenziju Gordana Ilić. Ona je naglasila da je pred Rakićem „stoji i plodna pesnička budućnost. Pesma se rodila i ne da se, poput bujice, zaustaviti… Ili kad provale boli“.
Motivi ove zbirke, kako je i Ilićeva apostrofitrala, jesu postojanje, ljubav, istorija, rodoljublje i duhovnost.
Zanimljivo je da je na naslovnoj strani crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca, podignuta u spomen ruskog pukovnika Rajevskog, opevanog kao Vronski u romanu „Ana Karanjima“ Lava Tolstoja. Rakić je Vronskom posvetio i divnu pesmu, kao i stihove pesničkom sabratu Milenu Milivojeviću, dedi Čedomiru, porodici Kostić, pukovniku Draži Mihajloviću, arhimandritu Justinu Popoviću, Svetom Georgiju… „Morava“ je i zbog toga sjajni biser od književnog prvenca satkanog u „moći i noći“ .
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.