Nisu platili ni krov za žirafu

Izvor: MC Bor, 08.Nov.2013, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu platili ni krov za žirafu

Bor, 23. novembar
Dok su se privatne firme radovale novim poslovima šminkajući Bor po nalogu Dinkićevih ursovaca na čelu sa Blagojem Spaskovskim, direktorom RTB Bor i lokalnim URS liderom, svima je bilo lepo, kad je došlo vreme za naplatu – ni sudovi ne mogu da pomognu. Beogradski Projmetal i RTB Bor duguju borskim privatnicima milione za  šminkanje grada bakra
Autor: B.F.
-Radili smo pošteno i sa i bez ugovora. Na primer, za svoj deo posla u ZOO vrtu nisam imao ni  projekat, radili smo po usmenom dogovoru. Ko nije prihvatio rad “na crno” gubio je poslove sa RTB Bor. Već dve godine ne mogu ni izvršnim sudskim rešenjima da naplatim dugovanja od beogradskog Projmetala, još manje od Basena Bor. Prvi su u blokadi računa, drugi u restruktuiranju. Dospeo sam, zbog njih, na rub propasti – požalio nam se Ivo Andrejević, vlasnik privatne firme iz Bora podsećajući da je jedino naplatio dug od firme Buce Gušlješevića, kolege iz Bora s kojim je radio na renoviranju hotela na Borskom jezeru, ali od crnačkog rada u Fabrici strujomera nema baš nikakve vajde. Izneverili su ga glavni naručioci posla, beogradska privatna firma Projmetal i RTB Bor.
Andrejević u tančine objašnjava kako je angažovan u novoizgrađenoj Fabrici strujomera koja nikako da krene sa mrtve tačke i jedino služi za slikanje političara u izbornim kampanjama.
-Na to gradilište pozvao me je Milinko Živković, zamenik generalnog direktora RTB Bor i, usput, narodni poslanik. Nisam u početku prihvatio posao jer mi je od ranije Projmetal ostao dužan, ali je Živković insistirao garantujući da će dugove da izmiri RTB Bor. Kasnije se javio i rekao da taj “sistem” ne može da proradi, ali da će obaveze biti rešene na “neki drugi način”. Od tog obećanja nije bilo ništa, čak sam u maju izveo nove radove vredne 200.000 dinara. Živković me je decembra 2011., zajedno sa direktorom Zoološkog vrta, Klimetom Bitkovskim,  doveo i na gradilište objekata za divlje životinje . Postoji i potpisana stavka o vrednosti radova od milion 653.000 dinara sa PDV. Ukupno sam u minisu 7 miliona dinara koje, izgleda, ni u snovima neću moći da naplatim, a reč je o saradnji sa velikim i glasovitim firmama, što je posebna bruka i sramota.
Da je samo Ivo Andrejević nadrljao u poslovima, uglavnom političkog ulepšavanja Bora i okoline (od gradnje fontana, kružnih tokova, podizanja spomenika, dogradnje i popravki u Brestovačkoj banji i na Borskom jezeru i krečenja zgrada do Staračkog doma i Zoološkog vrta), ne bi bilo toliko opasno po desetine malih i srednjih preduzeća.
-Ubeđen sam da su svi privatnici prošli “kao bos po trnju”. Firma koja je izgradila objekat za žirafu nije dobila ni dinar. Ostalo se dužno i za gradnju Akva-parka, verujem i da su prevareni i neki podizvođači banjalučkog STEKA gradeći Starački dom na Strelištu. Zoološki vrt je, primerice, registrovan kao javno preduzeće 8. decembra 2011. Do tada su svi ugovori  potpisivani u RTB Bor. Verujem i da su svi privatnici, sem možda Gušlješevića, pred bankrotom. Štaviše, ni javnim preduzećima Vodovod i Komunalnom “3.oktobar” ništa nije plaćeno-kaže Klime Bitkovski, nedavno smenjeni direktor Zoovrta.
Miliko Živković, predsednik Komisije za ulepšavanje Bora, već tri meseca je, nakon teških hiruških zahvata, na bolovanju. Neplaćeni  računi, ali i sudske tužbe i presude, gomilaju se iz dana u dan.
Policija istražuje donacije
Većina objekata u eri “šminkanja” grada navodno je (bar tako je zvanično predstavljano javnosti) građena iz raznoraznih donacija. Jedna od takvih donacija je i gradnja betonskog jezerca i sportskih objekata kod Sportskog centra “Bor”. Borska policija, po nalogu Tužilaštva, započela je istražne radnje o tome ko je, kako i kojim parama gradio na toj lokaciji. Predsednik Upravnog odbora Rudnika bakra Bor (u sastavu RTB Bor) moraće policiji pismeno da obrazloži svaki detalj o navodnim donacijama kojima se, sumnja se, izgubio svaki trag. Naravno, u takvoj gužvi gotovo je nemoguće “pronaći” novac za privatne firme koje su danonoćno bdile na gradilištima.

Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.