Nauka dopunjuje bazu znanja

Izvor: MC Bor, 09.Jan.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka dopunjuje bazu znanja

Bor, Zaječar, Vidin 9. januar
Konferencija za medije o završetku Projekta prekogranične saradnje Vidin-Zaječar-Bor „Stara planina-Nova mreža“
Autor: M.C.
Iako se krajem januara završava Projekat prekogranične saradnje Vidin-Zaječar-Bor „Stara planina-Nova mreža“ baza znanja nastala angažovanjem stručnjaka dve regije iz dve susedne zemlje, Srbije i Bugarske, biće stalno dopunjavana, tako da se neće stati na već urađenom i prihvaćenom. Glavni nosioci projekta: Fakultet za menadžment Zaječar, Oblasna administracija Vidin i RARIS – Regionalna Agencija za razvoj istočne Srbije Zaječar  i ubuduće okupljaće stručnjake iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, životne sredine i turizma i nastaviti sa „unapređenjem kapaciteta regiona sa obe strane granice“. Ovo je novinarima, 9. januara, na završnoj konferenciji za medije, saopštio Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.
Evropska unija je kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija isfinansirala ceo projekat, ali se na tome neće stati. Na sajtovima RARIS-a i Fakulteta za menadžment stručnjaci će biti obavešteni o nastavku saradnje na ovom projektu čiji je cilj i poboljšanje međusobnih odnosa dve susedne države. Novina je da se mogu javiti svi zainteresovani stručnjaci, ne samo oni koji su već radili na prikupljanju materijala za bazu znanja.
-Baza znanja sastoji se od tri pod-baze podataka: prvo, planskih i razvojnih dokumenata iz regiona (razni planovi, studije, akcioni i master planovi), drugo, sačinjena je „knjiga“ o profilima stručnjaka iz najvažnijih razvojnih oblasti i treće: prikupljene su istraživačke studije koje su sada uglavnom bile u univerzitetskim centrima. Ovaj posao jeste zvanično okončan, ali ostaje ogroman prostor da se nastavi u istom pravcu. Iako je bilo planirano da se prikupi 200, došlo se do 320 studija i planova.  U celom poslu učestvovalo je više od 430 ljudi, održano je 11 promotivnih radionica, osam sektorskih razvojih programa, 16 primera dobre prakse međugranične saradnje, 36 organizacija, firmi i institucija potpisalo je ugovor o saradnji, dok su se četiri organizacije obavezale da će da nastave  zajedničko vođenje baze znanja-rečeno je na konferenciji.
Predstavnici Oblasne administracije Vidina naglasili su da je pre konkursa zajednički sačinjena strategija i analiza o sve četiri oblasti, tako da se kasnije spremno nastupilo pred investitorom.
-Prošle godine nije nam prošao projekat biciklističkih staza preko Stare planine, ali smo spremni za nove konkurse za projekte prekogranične saradnje sa Bugarskom. Reč je o projektima do 2020. godine – podsetio je Jeremić.
Predstavnici Fakulteta za menadžment iz Zaječara potvrdili su da će i u predstojećim projektima zadržati glavnu ulogu i već su angažovani svi resursi da se istraje u novim, zajedničkim poslovima od vitalnog interesa i za Srbiju i za Bugarsku.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.