Kome služi feniks ptica na Domu kulture?

Izvor: MC Bor, 25.Jun.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome služi feniks ptica na Domu kulture?

Bor, 25. jun
Autor: B.F.

Borani su, očigledno je, okrenuli glavu od metalne feniks ptice na Domu kulture. Okreće se feniks na krovu i niko da ga udostoji, niti da se, namernik ili neznanac, upita „šta je ovo i čemu služim ovo“. Idejni tvorac želeo je pre godinu da pokaže svima nama kako je Bor ponovo iznikao iz pepela i da je on, taj zaslužnik, uzdigao grad i kombinat bakra u času kad mu nije cvetala ni jedna ruža. U početku bilo je komentara, danas nema ni pogrde ni pohvale, narodu je do prečeg posla. Okreće se feniks, okreće se i rudar na kružnom toku na ulazu u grad (drugi ulaz od Nikoličeva, zajedno sa kapijom, srušen je i više ne postoji), i to više nije atrakcija. Čak i turistima koji drugi put navrate u grad bakra. Ni „Ženevsko jezero“, barica kraj igrališta „Rudara“, pa ni skejt park, malo koga zanimaju. U parku danima nema žive duše, na karting stazi još manje je ljudi. Nema ih, rečju. Hipodrom sa konjušnicom isto tako postao je nevažeći za 99 odsto Borana. O Zoološkom vrtu govori se s uzbuđenjem, jer tamo dok malo neka životinja ugine. Nisu samo zmije stradale?! Ne znamo šta će pokazati obdukcija  stradalih zmija, ali  gde su sad društva za brigu o životinjama. Ućutali se, jer odakle im hrabrost da prozovu jedno i to lokalno javno preduzeće.
Sve, sve, ali taj feniks najviše bode oči. Metalna izmišljotina, e, baš nije bila potrebna. Jer, dok se taj „spomenik“ gazdama vrti iznad glava, gradilište nove topionice stoji. Šteta se gomila, cena bakra pada, besparica se nadvila i nad gradom i Basenom. Vreme je da neko progovori, recimo novi SNS-URS ili obrnuto kako bi ubuduće s više dogovora i kvalitetnijeg planiranja zaista dobili u lepoti i šarmu grada. Dosadašnji nametnuti pomaci nisu bogzna šta pomogli i promenili u izgledu ni centra, ni ostatka grada. To je istina i o njoj se može diskutovati zarad kvalitetnijeg projektovanja i osmišljavanja. Grad je ostao bez gradskog parka, preostalo zelenilo je napadnuto biznis „Tekijankama“ i sličnim poduhvatima da je pitanje kako će to izgledati i ko će biti na dobiti. Građani možda i najmanje, jer nisu ni pitani za uništavanje parkova ili podizanje kojekakvih objekata, od prodajnih centara i fontana koje su mogle da budu neuporedivo lepše i atraktivnije do konjušnice u tribinama fudbalskog stadiona  koji decenijama nikako da se završi.
A kad Bor zaista dobije novi sjaj, kakav liči većim gradovima, onda bi i ptica feniks mogla, i trabalo bi, da poleti…
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.