EKSKLUZIVNO: NOVA TOPIONICA, REALNOST ILI NEODGOVORNOST. DA LI SU STOTINE MILIONA EVRA OTIŠLE U „RUPU BEZ DNA“?

Izvor: MC Bor, 22.Dec.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: NOVA TOPIONICA, REALNOST ILI NEODGOVORNOST. DA LI SU STOTINE MILIONA EVRA OTIŠLE U „RUPU BEZ DNA“?

Bor, 22. decembar
Ovaj tekst objavljen je u upravo izašlom drugom, dopunjenom izdanju knjige „Bakar obojen lažima i prevarama“ koja će se ovih dana pojaviti u prodaji i u izdanju Čitaonice Evropa Bor Prezentacija buduće Nove topionice u Boru, u Klubu RTB-a Bor, u Brestovačkoj banji, održana 22.8.2012. godine pred novinarima i auditorijumom od oko 150 ljudi ( od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << su većinu činili administrativni radnici u odnosu na visokostručni kadar);oni su svojim velikim brojem verovato trebali još jednom da potvrde izbor tehnologije topljenja svog generalnog direktora, Blagoja Spaskovskog. Prezentaciju je započeo gospodin Tom Smit, jedan od potpredsednika sektora u SNC Lavalin grupe iz Kanade, nosioca izgradnje Nove topionice po OUTOKUMPU tehnologiji iz Finske. On je u svom izlaganju koristio saopštenje sa simpozijuma u Santijagu iz 2004. godine, pri čemu je ukratko opisao OUTOKUMPU tehnologiju i još kraće ostale tehnologije. Ovako svoju infromacvciju o predstavljanju projekta Nopve topionice započinje prof. dr Vlastimir Trujić, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor. Informacija je potisana sa 20. majem 2013. i još nigde nije objavlejna. -Dugo sam razmišljao da li da se, nakon vazda pisanja i saopštenja o toj i temi opšte problemetike RTB Bor, ponovo javim – jer, uvideo sam, da nema reakcije ni sa najviših mesta u državi. Ne bi bilo zgoreg da se, uprkos već završenoj stvari, pojavi i mišljenje stručnjaka našeg Instututa koje sam sa zadovoljstvom potpisao. Ni danas ne razumem, ako mi nismo kompetentni za takve poslove u ovoj zemlji – po kriterijumima direktora RTB-a – onda ko je taj drugi. Ukoliko RTB ima stručnjake i naučne radnike, kao i savremenu tehniku na našem nivo, onda mi nimso ni potrebni. Zašto nas država plaća – pita se dr Trujić i nastavlja:Tomi Smit je, dakle, potvrdio je da je OUTOKUMPU tehnologija najbolja od svih postojećih tehnologija:
– zato što ima malo aerozagađenja,
– zato što je u Evropi svuda uvedena samo ova tehnologija i
– zato što su za Bor i njegov koncentrat ovu tehnologiju predložili najveći stručnjaci Bora.
U svom, pak, narednom izlaganju, generalni direktor Spaskovski potvrđuje da je OUTOKUMPU tehnologija za Bor i njegov koncentrat najbolja:
– Zato što su je predložili najveći stručnjaci iz SNC Lavalina.
– Obzirom da je svaki izlagač tvrdio da su stručnjaci onog drugog izabrali tehnologiju, nije nam baš jasno šta je prava istina: Ako je to uradio SNC Lavalin, iz referenci sa njihovog web sajta se vidi da nisu baš u vrhu metalurgije bakra; ako su to, pak, uradili najveći stručnjaci Bora, znajući one na koje se gospodin Spaskovski javno poziva, oni su odavno prestali da čitaju o bakru, ako su uopšte ikada i čitali.Analizirajući web sajt SNC Lavalina, prezentaciju gospodina Smita i prezentaciju gospodina Spaskovskog, zaključujemo ili se pitamo i sledeće:
– SNC Lavalin je velika građevinska fima u industriji, koja, nažalost, nikad nije izgradila ni jednu topionicu bakra po OUTOKUMPU tehnologiji, da ne govorimo o novijim tehnologijama koje su već odavno potisle predthodnu.
– Koristeći prezentaciju iz 2004. godine, gospodin Smit, je verovatno hteo da nas ubedi da je razvoj tehnologije proizvodnje bakra stao 2004. godine.
– Tvrdnja gosta i domaćina da OUTOKUMPU tehnologija ima malo aerozagađenje ne pobija tvrdnju da i druge novije tehnologije imaju malo aerozagađenje.- Tvrdnja da su u Evropi izgrađene samo OUTOKUMPU tehnologije, ne objašnjava vreme kada su one izgrađene i ne ukazuje na veliko uznapredovanje novijih tehnologija (recimo AISA SMELT, TSL tehnologije).
– U prezentaciji oba izlagača niko ništa nije govorio o upoređenju potrošnje energije po toni proizvedenog bakra za OUTOKUMPU proces i druge savremene procese, gde OUTOKUMPU zaostaje. Niko ništa nije rekao za koje kapacitete prerade koncentrata je odgovarajuća tehnologija rentabilna. Poznato je da je OUTOKUMPU tehnologija rentabilna samo za izuzetno velike kapacitete, kapacitete iznad 80.000 – 100.000 t bakra godišnje. Da li ćemo imati investicije za razvoj tolike prozvodnje koncentrata bakra ili za njegov uvoz? U protivnom, nova topionica radiće po principu „ stani – kreni“. Hoće li ozid peći u tom slučaju izdržati učestale rigorozne tenperatume promene ?Ovde su nove tehnologije opet u prednosti. Ali, izgleda, da je i tu izostala prava analiza. Takođe, niko ništa od njih nije rekao o potrebnim investicijama za različite procese, gde je OUTOKUMPU glomazniji i skuplji.
Sve u svemu, pitamo se, da li će Bor biti poslednje mesto u Evropi gde se ugrađuje OUTOKUMPU tehnologija za proizvodnju bakra i ko za to treba da bude odgovoran- zaključio je dr Trujić u svojoj infromaciji.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.