Čađ guši građane Bora, Smedereva,Užica,Beograda…

Izvor: MC Bor, 13.Sep.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čađ guši građane Bora, Smedereva,Užica,Beograda…

U Boru, Smederevu, UŽicu, Beogradu, Pančevu i Kostolcu udišu najzagađeniji vazduh zbog termoelektrana i prerade ruda
BOR, Smederevo, Užice, Beograd, Pančevo i Kostolac su gradovi čiji žitelji udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji. Tokom 2009. godišnja vrednost sumpor-dioksida u Boru je bila 111 mikrograma po metru kubnom, Smederevu (kod >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Gimnazije) 69, što je znatno više od dozvoljene granične vrednosti (50 mikrograma).
Automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, zabeležile su da je u prošloj godini zagađenost od čađi u Užicu bila 77 mikrograma, pišu današnje ' Večernje novosti '

Koji su to izvori zagađenja?
Najveće količine emitovanog sumpor-dioksida potiču od termoenergetskih postrojenja, zatim iz postrojenja za preradu ruda olova, cinka i bakra, kao i iz rafinerija. Štetne materije najviše ispuštaju Termelektrane 'Kostolac' A i B, TENT 'Nikola Tesla' A i B u Obrenovcu, i RTB 'Bor' - kaže za 'Novosti' Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za monitoring kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.
Praškaste materije koje su u sastavu čađi najviše ispuštaju 'TENT Obrenovac', TE 'Kostolac' i TE 'Morava' u Svilajncu, koje su i najveći 'proizvođači' oksid-azota.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.