Bor: UČENICI EKONOMSKO – TRGOVINSKE ŠKOLE PRAVILI KINESKE „MESEČEVE KOLAČE“

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Sep.2023, 05:03

Bor: UČENICI EKONOMSKO – TRGOVINSKE ŠKOLE PRAVILI KINESKE „MESEČEVE KOLAČE“

Bor, 29. septembar – U svetlu obeležavanja Jesenjeg festivala, Kabinet generalnog direktora Srbija Ziđin Koper ugostio je danas 60-ak učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Boru. Đaci druge, treće i četvrte godine, koji se školuju za kuvare i turističko-hotelijerske tehničare, imali su priliku da se upoznaju sa kineskom tradicijom i običajima koji prate ovaj veseli praznik, kao i da u kantini “Istra kule” nauče da umese “mesečev >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << kolač”.
– Drago mi je što ponovo imamo priliku da budemo gosti Srbija Ziđin Koper i što ovaj vid saradnje polako prerasta u tradicionalno druženje. Lepo je što kompanija prepoznaje značaj obrazovanja i što je povodom obeležavanja kineskog praznika pozvala naše učenike u goste. Đaci su naučili da prave “mesečev kolač”, imali su priliku da ga probaju i kažu da je veoma ukusan – rekla je direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Sonja Stamenković.
Sonja Stamenković – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Festival zlatne sredine jeseni zove se još i Mesečev festival ili Festival mesečevih kolača. To je praznik koji se proslavlja u Kini, Vijetnamu i drugim istočnoazijskim zemljama. Tradicionalno se pada 15. dana osmog meseca po kineskom lunarnom kalendaru i tada se jedu “mesečevi kolači”. Nekada se Mesečev festival slavio u vreme žetve, jer su drevni kineski carevi na jesen zahvaljivali Mesecu za žetvu. Danas ga ljudi uglavnom slave uz porodično okupljanje, kada zajedno pale fenjere i dive se Mesecu za koji veruju da je tada najpuniji u godini.
– Centralna svečanost povodom ovog praznika je sutra, ali smo đake Ekonomsko-trgovinske škole pozvali dan ranije sa željom da nauče da prave “mesečeve kolače” i probaju tradicionalnu kinesku hranu koja se jede tokom ovog praznika – kazao je pomoćnik šefa Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Pan Bo.
Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Aleksandra Šaronjić, koja se tri godine školuje za kuvara, kaže da dosad nije imala priliku da napravi kinesko pecivo, oduševljena je načinom pripreme, ali i gostoprimstvom. Njena godinu dana mlađa drugarica Dragana Vacić, budući turistički tehničar, dodaje da je za sve njih to jedno interesantno iskustvo. – Bilo je veoma zabavno i ne toliko teško umesiti kolač. Nismo navikli na takvo testo, pa je bilo malo teže savladati ga. Prvi put sam u ovakvom restoranu i baš mi se sviđa.
Viktor Mikša – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Slične utiske imao je i Draganin drug iz školske klupe. – Svašta novo sam naučio. Sada znam da je ovaj praznik drugi po važnosti u Kini, odmah iza Kineske nove godine. Probao sam “mesečeve kolače”, doduše samo sa slatkim nadevom, i dopadaju mi se. Jedva čekam da probam i slane. Volim da istražujem nove stvari u životu, pa sam zbog toga naučio i jednu staru kinesku pesmu, koju sam čuo na “Jutjubu” i “Tik-toku” – otkrio nam je Viktor Mikša.
G. Tončev Vasilić
Članak Bor: UČENICI EKONOMSKO – TRGOVINSKE ŠKOLE PRAVILI KINESKE „MESEČEVE KOLAČE“ se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.