Vatrogasac ispalio raketu na koncertu ispred Skupštine

Izvor: Politika, 04.Jan.2014, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasac ispalio raketu na koncertu ispred Skupštine

Kad istraga bude završena, znaće se da li će protiv njega biti podignuta prekršajna ili krivična prijava. – Povređeno sedam osoba

Raketu koja je u novogodišnjoj noći na koncertu ispred Skupštine Srbije ozledila nekoliko osoba ispalio je vatrogasac, potvrđeno je juče „Politici” u Sektoru za vanredne situacije.

– Obavljen je razgovor sa svima koji su te večeri dežurali na koncertu i potvrđeno je da je raketu ispalio vatrogasac sa vatrogasnog vozila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Podnesen je predlog za podizanje disciplinskog postupka protiv njega zbog teže povrede radne dužnosti. Istovremeno policija radi svoj deo posla. Kad istraga bude završena, znaće se da li će protiv vatrogasca biti podignuta prekršajna ili krivična prijava – rekao je Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

U slučaju da se protiv vatrogasca pokrene disciplinski postupak, kazne su različite – od opomene do suspenzije.

Tri dana bilo je potrebno nadležnima da ispitaju snimak sa „Jutjuba” na kome se vidi ispaljivanje rakete i utvrde odgovornost vatrogasca. Ovaj incident možda ne bi ni dospeo u žižu javnosti da ga jedan od očevidaca nije snimio telefonom i video-zapis obelodanio. Sa „Jutjuba” snimak se vrlo brzo proširio internetom i postao je jedna od tema o kojima se najviše raspravljalo u toku prazničnih dana.

Autor klipa naznačio je da su „tri osobe pogođene u glavu, od kojih je ženi teže povređeno oko, jednoj devojci je komad pao na grudi, jednoj na šaku, a povređen je i jedan dečak”. U opisu klipa stoji i da je vatrogasac raketu uzeo od mladića koji su se nalazili u blizini vatrogasnih kola, a potom je ispalio.

Kako se priča pronosila, umnožavao se i broj povređenih koji je na kraju narastao do dvadesetak osoba.

Goran Nikolić naveo je da je, prema njihovim informacijama, na mestu gde se dogodio incindet bilo povređeno šest osoba, ali da u upravi nemaju precizan podatak da li je povrede kod tih osoba nanela sporna raketa.

Kako je juče potvrdila dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći, prvog januara je na platou ispred Doma narodne skupštine povređeno sedam osoba od vatrometa i sve su zbrinute u Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici.

– To je konačan broj povređenih od vatrometa i niko se posle tog incidenta nije naknadno obratio za pomoć i žalio na povrede od ispaljene rakete – tvrdi dr Macura posle nagađanja da se jedna žena tek juče obratila lekarima zbog povreda od vatrometa na platou.

U novogodišnjoj noći oko prostora na kome je održan muzički program bilo je raspoređeno obezbeđenje na nekoliko punktova – ispred Igumanovljeve palate, Muzeja istorije Srbije... Postavlja se pitanje kako je pored pripadnika obezbeđenja uspela da ušeta grupa mladića koja je unela kesu sa pirotehničkim sredstvima. 

B. V. – D. A.

objavljeno: 04.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.