Renovirani domovi i menze u Beogradu

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renovirani domovi i menze u Beogradu

Veliko spremanje studentskih domova je u toku, pa će brucoše sačekati sa novim krovovima, stolarijom i komfornijim kupatilima, a rekonstrukcija obuhvata i restorane u kojima se akademci hrane.

Studentski domovi u Beogradu "šminkaju" se za svoje stanare, pa će ih u oktobru dočekati sa novim krovovima, stolarijom i komfornijim kupatilima, a veliko spremanje obuhvata i restorane u kojima se akademci hrane.

Potpuna rekonstrucija uskoro će početi u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << akademskim zdanjima "Mika Mitrović" na Voždovcu i II bloku doma "Patris Lumumba" na Zvezdari, koji je već 13 godina bez stanara.

U "Patrisu" se popravljaju krovovi i menjaju prozori, a u toku je i rekonstrukcija zajedničkih kupatila, rekao je Tanjugu upravnik tog doma Dragan Minić i dodao da će radovi biti gotovi do oktobra.

Početkom sledeće sedmice, treba da počne i kompletna rekonstrukcija II bloka, koji je ruiniran i bez stanara još od 1998. godine, rekao je Minić.

Taj blok moćiće da primi oko 200 akademaca, ali tek od sledeće godine, pošto bi radovi trebalo da traju oko godinu dana, naveo je on.

Što se tiče doma "Mika Mitrović", koji je izgrađen pre 54 godine za studente rekovalescente i invalide, izvođač radova još nije odabran, pa se ne zna kada će rekonstrukcija početi, rekao je šef službe za investicije i održavanje u Studentskom centru "Beograd" Aleksandar Mihajlović.

Dom "Mika Mitrović" je u lošem stanju i neprilagođen za život studenata koji su vezani za invalidska kolica, s obzirom da sobe i hodnici nisu dovoljno prostrani, rekao Mihajlović i dodao da u tom domu niko neće živeti dok se ne završe svi radovi.

Renoviranje je u toku u Studentskom gradu, jednom od najvećih studentskih naselja na Balkanu, koji se prostire na površini većoj od 10 hektara i tokom godine dom je oko 4.500 akademaca.

U Studentskom gradu majstori uveliko postavljaju nove prozore, popravljaju krov, malterišu i kreče, naveo je Mihajlović.

Stolarija u IV bloku stara je više od pola veka i bilo je krajnje vreme za postavljanje nove, objasnio je on i dodao da su neke sobe u "studenjaku" potpuno

renovirane.

Veliko spremanje

Veliko spremanje krenulo je i u domovima "4. april" na Voždovcu i "Rifat Burdžević" na Zvezdari, a nov ambijent dočekaće i stanare domova "Košutnjak" i "Slobodan Penezić", naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u 11 prestoničkih domova svake godine se smesti oko 10.000 studenata, a broj varira za nekoliko stotina gore - dole, zavisno od tekućih rekonstrukcija.

Renoviraju se i menze

U 12 studentskih restorana koji rade pri domovima ili na posebnim lokacijama, svakodnevno se posluži oko 40.000 obroka i veoma je važno da usluga bude dobra i da zadovoljava sve standarde, dodao je Mihajlović.

Leto je period kada se i u restoranima saniraju oštećenja i obavlja veliko spremanje, a ove godine, po nalogu sanitarne inspekcije, biće poboljšan kvalitet boravka i ishrane, kazao je Mihajlović.

Ponovo olakšice za studente?

Studenjak: Ilegalci su za istoriju

Sastanak studenata FPU i ministra Obradovića u ponedeljak

Prvi studentski dom u Beogradu, poznat kao "Lola", podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević na uglu ulica Kralja Aleksandra i Kraljice Marije, a prvi studenti uselili su se 1. aprila 1928. godine.

Osam godina nakon otvaranja doma sa kraljevim imenom, otvoren je ženski studentski dom "Kraljica Marija", a tek 1948. godine prestonica je dobila treći dom "Rifat Burdžević", u kome se tradicionalno smeštaju studenti iz inostranstva.

Najveći kompleks za smeštaj akademaca "Studentski grad" otvoren je 1950. godine, a sedam godina kasnije proradio je dom za studente invalide "Mika Mitrović", dok su 1961. godine izgrađeni ''''Patris'''' i ''''Koštunjak''''.

Poslednji studentski dom i drugi po veličini u okviru Studentskog centra "Beograd" izgrađen je 1978. godine na Karaburmi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Renoviraju studentske domove i menze

Izvor: Blic, 14.Avg.2011

Studentski domovi u Beogradu "šminkaju" se za svoje stanare, pa će ih u oktobru dočekati sa novim krovovima, stolarijom i komfornijim kupatilima, a veliko spremanje obuhvata i restorane u kojima se akademci hrane...Potpuna rekonstrucija uskoro će početi u akademskim zdanjima "Mika Mitrović" na...

Nastavak na Blic...

Renovirani domovi i menze dočekuju akademce

Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2011, 08:03

BEOGRAD- Studentski domovi u Beogradu "šminkaju" se za svoje stanare, pa će ih u oktobru dočekati sa novim krovovima, stolarijom i komfornijim kupatilima, a veliko spremanje obuhvata i restorane u kojima se akademci hrane...Potpuna rekonstrucija uskoro će početi u akademskim zdanjima "Mika Mitrović"...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.