Podeljeno 10.000 sadnica četinara građanima

Izvor: Studio B, 03.Nov.2010, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeno 10.000 sadnica četinara građanima

Povodom obeležavanja Svetskog dana čistog vazduha Beogradjanima je kod "Ruskog cara" u Knez Mihajlovoj ulici podeljeno 10.000 sadnica četinara.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijašume" Igor Braunović podelili su danas 10.000 sadnica četinara Beograđanima povodom obeležavanja Svetskog dana čistog vazduha.

Gradonačelnik je rekao da je pokrivenost teritorije Beograda drvećem oko 11,2 odsto i da bi u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nekoliko meseci trebalo da bude usvojena strategija pošumljavanja glavnog grada.

- Naša strategija predviđa u narednih nekoliko godina sadnju 100.000 novih stabala, koja bi omogućila da pokrivenost grada drvećem bude preko 30 odsto. U prvoj fazi zasadićemo 50.000 novih sadnica, što je 20 odsto teritorije grada. Sredstva koja će nam za to biti potrebna nisu mala, ali planiramo da najveći deo dobijemo od najvećih zagađivača vazduha u gradu, i to naplatom ekoloških taksi. Ta sredstva ćemo usmeriti ka stvaranju zelenih površina i šuma u Beogradu. Strategijom ćemo se boriti za svako drvo u gradu, a biće sklonjena samo ona stabla koja moraju da se uklone. Srećan sam što danas u Bulevaru kralja Aleksandra ima više stabala nego pre godinu dana. Ovo je strateška odluka koja će pozitivno uticati na sve one koji danas žive u Beogradu. Kada napravimo metro, u Beogradu će biti manje automobila jer je naš cilj da stepen zagađenja u Beogradu što više smanjimo - istakao je Đilas.

Generalni direktor JP „Srbijašume" Igor Braunović kazao je da to javno preduzeće godišnje proizvede 2,5 miliona tona kiseonika i da je ono najveći proizvođač čistog vazduha u Srbiji.

- Optimalna pošumljenost Srbije je 41 odsto, a sada je pošumljeno oko 29 odsto teritorije. Uz pomoć građana i drugih institucija u povećanju šumovitosti došli bismo do zajedničkog cilja da Srbija diše punim plućima - naglasio je Braunović.

JKP „Zelenilo - Beograd" savetuje građane da sadnice posade u beogradskim šumama, jer one u svom ambijentu mogu slobodno da se razvijaju, a dobro mesto su i zelene površine u stambenim naseljima, gde ima dovoljno prostora. Važno je sadnice ne saditi blizu zgrada, instalacija i objekata infrastrukture. Prilikom sadnje bi trebalo voditi računa da se gustom sadnjom ne sprečava slobodna komunikacija građana, što je osnova javne površine.

Parkovi i visokouređene zelene površine nisu mesta za sadnju, jer bi se narušio postojeći koncept uređenosti površine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograđanima podeljeno 10.000 sadnica četinara

Izvor: Blic, 03.Nov.2010

Na Trgu republike Beograđanima je danas, povodom Svetskog dana čistog vazduha, podeljeno 10.000 sadnica četinara. ..Prve sadnice svečano je uručio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas...Beograd bi trebalo uskoro da usvoji strategiju, kojom je predvidjena sadnja 100.000 novih sadnica na području...

Nastavak na Blic...

Gradjanima poklonjene sadnice

Izvor: S media, 03.Nov.2010

Javno preduzeće Srbija šume je danas, povodom Svetskog dana čistog vazduha, gradjanima u centru Beograda podelilo oko 10.000 sadnica četinara kako bi se podigla svest naroda o značaju prirode za život čoveka...Prve sadnice Beograđanima su svečano uručili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.