Mnogo ideja, malo novca za Zemun

Izvor: Politika, Tanjug, 24.Jan.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo ideja, malo novca za Zemun

Stranke koje čine opštinsku vlast pokrenule većinu projekata obećavanih u izbornoj kampanji pre šest meseci, ali su oni još u začetku

„Ljudi se mole da bude što više izbora jer obećanja iz kampanje vlast sada mora da ispunjava ako želi da zadrži poziciju posle sledećih izbora”, kaže Saša Ljubinković, zamenik predsednika zemunske opštine, član Socijalističke partije Srbije. Vladajući blok u toj opštini čine koalicija SPS-a, PUPS-a i JS-a, SNS i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koalicija DSS-NS-NP. Obećanja koja su novopečene vlasti davale u predizbornoj kampanji još nisu ispunjena, a stranke se pozivaju na besparicu i nedovoljnu podršku gradskih vlasti.

– Za Dom zdravlja u Zemun polju, koji smo obećavali u kampanji, pitajte Đilasa. On je taj novac prebacio „Beograd putu” kojim gazduje Liberalno demokratska partija. Grad je rebalansom skinuo opštini 102 miliona dinara, što je dve trećine našeg kapitalnog budžeta. Na vreme smo ih obavestili da smo raspisali javne nabavke, predstavili im projekte, ali se oni na to nisu obazirali – rekao je Branislav Prostran, predsednik opštine, kadar SNS-a.

Njegov zamenik, socijalista Ljubinković kaže da se Prostran „umirio kada je video budžete ostalih opština i shvatio da zahvatanje u zemunsku kasu nije politički motivisano”, dok u gradskom Sekretarijatu za finasije objašnjavaju da Zemunu ništa nije „skinuto” nego da im nisu odobrena dodatna sredstva.

– Kada je Republika letos smanjila transfer sredstava, Grad je ostao bez šest milijardi dinara. Rebalansom koji je bio neizbežan Zemunu smo, umesto zatraženih 150 miliona dinara, odobrili prebacivanje oko 45 miliona za kapitalne investicije, koliko je dobijao i prethodnih godina, iako je ta opština na računu imala više nego ikad, 100 miliona dinara sopstvenih sredstava kojima raspolaže po svojoj proceni. Vračaru, na primer, mada je takođe tražio, nismo dodali ništa za kapitalne investicije jer su oni za tu namenu već imali visok budžet od svojih prihoda. Kriterijumi Grada za prebacivanja sredstava bili su isti prema svim opštinama: visina sopstvenih sredstava opštine, efikasnost, efektivnost i transparentnost trošenja do tog trenutka u godini. Zemun je u septembru potrošio svega oko 25 odsto sredstava, mada se mora priznati da su im izbori i kostituisanje vlasti objektivno morali oduzeti dosta vremena – kazao je Duško Nikodijević, pomoćnik sekretara za finansije Beograda.

Planove opštinara, pokazuje zemunski primer, ne koče ni samo različite ideje čelnika različitih nivoa vlasti iz suprotstavljenih stranaka o tome kako trošiti novac. SPS se u kampanji pozivao na svog ministra Milutina Mrkonjića koji će, tvrdili su oni, podržati uređenje zemunskog Keja po projektu za koji je spremno 70 miliona evra, s kojima radovi mogu da počnu odmah posle izbora i budu gotovi na jesen. Taj novac i radnici na Keju se do danas nisu pojavili. Oslanjanje na novac sopstvene stranke takođe nije uvek pouzdan jer su se zemunski naprednjaci istrčali tvrdeći da će uložiti sredstva partije u izgradnju sportskih terena u školama, u koje je zasad stiglo samo više novih koševa i lopti. Opozicija, kroz usta Zdravka Stankovića iz DS, govori da uprava Zemuna nije uradila ništa osim što se slikala uz igrališta, šalter salu i ostale projekte koje je prethodna opštinska vlast započela u saradnji sa Gradom.

Za revitalizaciju više fasada u starom jezgru Zemuna završena je projektna dokumentacija po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kojem je upućen i zahtev za utvrđivanje konzervatorskih uslova obnove kule na Gardošu. Počelo je uklanjanje divljih deponija. Pri kraju je javna nabavka sistema za video nadzor u školama, obavljene su razne popravke u školama i vrtićima. Završen je projekat vodovoda u Ugrinovcima. Ambulante u raznim delovima Zemuna su adaptirane, rekonstrisane ili opremljene opštinskim sredstvima. Za Kej, čije su uređenje a time i razigravanje turističkih potencijala Zemuna obećavale sve stranke, radi se na projektima izgradnje obaloutvrde i pristaništa. Ljubinković sada kaže da je za sve to neophodno 200 miliona dinara, dok onih 70 koje je u kampanji spominjala njegova stranka ne može da se seti. Na ovim projektima SNS i SPS skladno sarađuju, kažu u obe stranke i veruju da će tako i ostati.

V. Vukasović

[objavljeno: 25/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.