Mali: Šangaj dobar uzor Beogradu

Izvor: Studio B, 20.Apr.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Šangaj dobar uzor Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima razgovarao je danas sa članovima delegacije Šangaja koja boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Tom prilikom gradonačelnik Mali i šef kineske delegacije Vu Džming otvorili su foto-izložbu „Četiri godišnja doba Šangaja" u Svečanoj sali Starog dvora.

Izrazivši zadovoljstvo što je imao priku da ugosti delegaciju Šangaja, Siniša Mali je istakao da Srbiju i Kinu odlikuju veliko prijateljstvo i jaki politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odnosi.

- Svako dodatno viđenje ljudi iz Beograda, Šangaja, Pekinga ili bilo kod drugog kineskog grada samo dodatno učvršćuje našu saradnju i doprinosi njenom razvoju. Na sastanku smo razmenili mišljenja o tome šta je sve Šangaj uspeo da postigne nakon samo 20 godina, i ako bi Beograd mogao da u narednih 20 godina uradi bar deo toga, mi bismo postali vodeća ekonomska sila u ovom delu Evrope - istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je Šangaj prošao kroz period vrlo brzog razvoja i da predstavlja dobar uzor Beogradu.

- Šangaj ima oko 25 miliona stanovnika i u poslednje dve decenije prošao je kroz period vrlo brzog razvoja, u kome su spojili dostignuća modernog vremena sa onim što je tradicionalno kinesko. To je nešto čemu bismo i mi kao grad trebali da težimo, da Beograd bude lepši, atraktivniji i moderniji, ali i da sačuvamo i ono što je tradicionalno važno za Beograd, a to je duh grada. Siguran sam da će Beograd i Šangaj u budućnosti raditi još više na realizaciji zajedničkih interesa, a ovakvi događaji sigurno će doprineti i razvoju i jačanju naših prijateljskih odnosa - rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Vu Džming, šef delegacije Šangaja, uz zahvalnost svima koji su zajednički radili na organizaciji izložbe, podsetio je da Šangaj sa Srbijom ima tradicionalno dobru razmenu na kulturnom i istorijskom planu još od sedamdesetih godina prošlog veka, kada su filmovi sa antifašističkom tematikom imali veoma dobar prijem u Kini.

- Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi „Ekspo" u Šangaju 2010. godine postao je svojevrstan most saradnje, što je posetioce usmerilo ka shvatanju Srbije kao „cvetne bašte Evrope". Ovom izložbom podelili smo sa njima dostignuća razvoja modernih gradova u Srbiji, što sve doprinosi prijateljstvu dva naroda. Otvaranje prema svetu i 30 godina reformi doneli su Šangaju brzi razvoj, energiju i vitalnost, što gradu daje posebnu draž. Danas mnogi fotografi beleže savremeni duh grada i život njegovih građana. Nadamo se da će javnost ovu izložbu prihvatiti kao novi otvoreni prozor kako bi što više prijatelja upoznalo Šangaj - rekao je Ming.

Razgovorima dveju delegacija i otvaranju izložbe prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i član Gradskog veća Dragomir Petronijević. Ceremoniji otvaranja doprineli su umetničkim programom i članovi srpskog društva „Daleki istok".

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Mali: Šangaj dobar uzor za Beograd

Izvor: Blic, 20.Apr.2015

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas delegaciju kineskog grada Šangaja, koja boravi u dvodnevnoj poseti glavnom gradu i poručio da je Šangaj dobar uzor za srpsku prestonicu...Nakon sastanka u Skupštini grada, Mali je sa šefom kineske delegacije Vu Dži Mingom otvorio izložbu "Četiri...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.