Maketa grada iz mašte u Beogradskoj areni

Izvor: Studio B, 29.Mar.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maketa grada iz mašte u Beogradskoj areni

Sva kreativnost jednog čoveka stala je u sobu od 44 kvadrata gde je izloženo čak 5000 eksponata i od njih napravljen ceo grad.

Zahvaljujući Gradskom veću, posle predloga iznetog u okviru projekta Otvorena vrata, Borivoje Vujić uspeo je da maketu koju je godinama pravio izloži u prostorijama Beogradske arene.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković i zamenica gradskog sekretara za obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Dragica Moro prisustvovali su u času „Svet oko nas" za učenike osnovnih škola „Jovan Dučić" i „Ruđer Bošković". Čas je održan uz maketu.

"Borivoje Vujić nam je svoju ideju da maketu prikazujemo đacima izneo na Otvorenim vratima u Gradskom veću. Mislimo da je veoma značajno deci na ovaj način pokazati svet u kom žive i dati im uvid kako funkcionišu ključne gradske službe, poput gradske železnice, gradskog saobraćajnog preduzeća, parking servisa, službe gradske čistoće, policije i vatrogasaca. Na ovoj impozantnoj maketi oni mogu da vide i stadion i zoološki vrt, kao i kako funkcioniše seoska mesna zajednica. Važno je da se njihovo obrazovanje proširi i na ovakav, opipljiv način. U narednom periodu ćemo se potruditi da se obezbedi prostor u kom bi đaci iz svakog dela Beograda mogli ovo da vide" rekao je Čučković.

Dragica Moro je izrazila uverenje da je pravljenje maketa veoma asocijativno polje i da će đaci neke ideje poneti sa sobom, pa će moći sami da ih realizuju u školi, u okviru vannastavnih aktivnosti.

Borivoje Vujić je istakao da maketa predstavlja celokupan život u jednom srednjoevropskom gradu, sa 5.000 eksponata. Većina eksponata je pokretna, pa se stiče utisak života u minijaturi. Autentični delovi makete su beogradska železnička stanica, depo koji može da se vidi sa mosta „Gazela" i deo Knez Mihailove ulice. Pažnju Milana Gajića iz Osnovne škole „Jovan Dučić" najpre su privukli fudbalski i košarkaški tereni, a dopalo mu se i što je na jednom mestu video kako živi umanjeni grad.

Njegov vršnjak Filip Šekularac prepoznao je mnoge detalje Beograda i rekao da bi rado živeo u gradu koji maketa predstavlja.

Maketa će u Beogradskoj areni, u holu severnog ulaza, biti postavljena do 3. aprila, a ulaznica po ceni od 200 dinara može da se kupi na biletarnici Arene, u Tržnom centru „Ušće", Domu sindikata i na još 30 mesta u Beogradu i Srbiji. Razgledanje je besplatno za starije od 60 i mlađe od tri godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.