Karte na pregled!

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karte na pregled!

GSP "Beograd" je od danas pojačano sa 200 zaposlenih koji će kontrolisati i prodavati karte u gradskim vozilima. Kontrolori će biti opremljeni i specijalnim svetiljkama za otkrivanje falsifikovanih markica Uvođenjem dodatnih 100 kontrolora karata na linijama Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" neprestano "švercovanje" u gradskom prevozu trebalo bi konačno da bude smanjeno na najmanju moguću meru. Oni će biti opremljeni i specijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svetiljkama koje otkrivaju falsifikovane markica, dok će u vozilima gradskog prevoznika raditi i 100 konduktera koji će prodavati karte u vozilima.Direktor GSP-a Radosav Nikolić izrazio je nadu da će nove mere smanjiti broj onih koji se voze bez karata i da će to doprineti povećanju prihoda preduzeća.
- S druge strane, to će omogućiti kupovinu novih, kao i servisiranje i klimatizovanje postojećih autobusa, čime podižemo kvalitet prevoza - rekao je Nikolić.
Prema procenama kojima on raspolaže, oko 20 odsto putnika u gradskom prevozu ne koristi karte, što je, kako je rekao, veliki udar na budžet.
- U svim zemljama u okruženju taj broj iznosi od tri do pet odsto i zato smo krenuli u ozbiljniju kontrolu. Krivotvorenja karata i markica bilo je i ranije, ali sada to rade profesionalci zbog kojih je sve teže uočiti razliku između originala i falsifikata, pa smo odlučili da koristimo pomagala da bi suzbili sve nezakonite aktivnosti - rekao je Nikolić.
Tužbe protiv neplatiša
Menadžer za odnose s javnošću GSP-a Slavica Stevanović kaže za Press da pored postojeća 164 kontrolora, od danas počinje s radom novih 100 kolega koji će biti opremljeni specijalnim svetiljkama koje detektuju falsifikovane markice i karte.
- Takođe, eksperimentalno ćemo uvesti i 100 konduktera, uglavnom na prigradskim linijama, koji će samo prodavati karte, ali neće imati mogućnost pregledanja. Svi će nositi fluorescentne prsluke - naglašava Stevanovićeva.
Ona ističe potrebu GSP-a da posle dugo godina reguliše pitanje plaćanja javnog transporta.
- Neplaćanje karte je isto što i krađa, te uskoro slede tužbe protiv onih koji nisu iskoristili mogućnost storniranja opomena. Svim nesavesnim sugrađanima su poslate poslednje opomene preko uplatnica "Infostana" - rekla je Stevanovićeva i dodala da će ta dodatna sredstva biti, između ostalog, iskorišćena i za unapređivanje bezbednosti kontrolora i podsetila da se napadi na njih dešavaju sve češće.
Podrška MUP-a
Slobodan Panić iz Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca "Topčider", rekao je da će se provera markica i pojedinačnih karata za prevoz raditi sa i bez pomagala.
- Kartice za prevoz su obogaćene elementima kao što su hartija sa vodenim znakom i hologram, kao i taktilnim elementima, koji se otkrivaju na osnovu čula dodira - objasnio je Panić.
Panić je rekao da su novine u kontroli UV lampa, filter i laserska olovka, a da su pomagala birana da budu efikasna i jeftina.
- UV lampa otkriva da papir nema izbeljivač, da ima UV lakancu, a "grin šift" zaštita otkriva zelenu fluorescenciju. U uslovima slabe vidljivosti filter omogućava da jedna površina prelazi iz crne u svetlu i jednostavan je za upotrebu. Laserska olovka otkriva da li je papir originalan i u slučaju markice prepoznaje reflektujuću površinu, koja se može videti kroz plastiku i sa razdaljine do 20 centimetara - izjavio je Panić.
Pomoćnik načelnika Policijske uprave Beograd Nikola Popovac izjavio je da će kontrolori imati podršku MUP-a, ali da se nada da će imati što manje intervencija.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GSP lovi švercere UV lampama i laserima

Izvor: 24sata, 01.Jun.2010

Kontrolori GSP od danas će imati UV lampe i laserske olovke kako bi lakše otkrili falsifikovane karte i markice. To preduzeće od danas kreće i u oštrije kontrole, zbog čega je angažovano 360 kontrolora i 100 konduktera koji će imati prepoznatljive fluorescentne prsluke.

Nastavak na 24sata...

Putnici beže kad naiđu kontrolori

Izvor: Blic, 02.Jun.2010, 01:35

Prvog dana pojačane kontrole u gradskom prevozu kontrolori i kondukteri imali su u proseku više od deset „mušterija“ u smeni. Mnogi putnici nezadovoljni uslovima u prevozu negoduju zbog skupih karata, a na prigradskim linijama događalo se da se autobus isprazni pred naletom kontrolora...Početak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.