Grad pomaže Prvu iskru iz Bariča

Izvor: Studio B, 28.Okt.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad pomaže Prvu iskru iz Bariča

Član Gradskog veća Miroslav Čučković i gradska sekretarka za privredu Olivera Savović posetili su fabriku „Prva iskra namenska" u Bariču.

Oni su upravu fabrike obavestili da će grad novčano nagraditi zaposlene i pomoći u rešavanju problema sa dugovanjima za porez na imovinu.

- Odbrambena industrija u Srbiji je u protekloj godini pokazala izvozni potencijal od pola milijarde dolara, pa je grad odlučio da pomogne Vladi Republike Srbije u povećanju njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kapaciteta. Zaposleni u „Prvoj iskri namenskoj" su ostvarili izvoz vredan milion evra radeći u najtežim uslovima i sa najopasnijim materijama, pa je gradonačelnik Beograda odlučio da se svih 126 radnika nagradi sa po 5.000 dinara. Budući da bi dug za porez na imovinu mogao da optereti poslovanje fabrike, odnosno da se zbog njega blokira račun i obustavi proizvodnja, grad će nastojati da deo kamata bude otpisan, a ostatak duga reprogramiran - rekao je Čučković.

On je najavio i da će grad obezbediti video-nadzor u fabrici, a budući da lokalno komunalno preduzeće za održavanje zelenih površina ne može da oreže krošnje pojedinih stabala u krugu fabrike, to će uraditi JKP „Zelenilo - Beograd" i tako povećati bezbednost u fabričkom krugu. Fabrika ima vatrogasno vozilo staro 30 godina, koje je veoma značajano i za zaposlene i za stanovnike Bariča, pa će grad ili posredovati da Policijska uprava u Beogradu da jedno svoje vatrogasno vozilo, ili će sledeće godine biti nabavljeno novo vozilo.

Fabrika je spremna da deo svog zemljišta prepusti lokalnoj samoupravi za izgradnju socijalno neprofitnih stanova, kao i stanova za zaposlene u Vojsci Srbije. Ta lokacija nije opterećena imovinsko-pravnim odnosima, pa izgradnja na njoj može da počne odmah po izdavanju građevinske dozvole.

Direktor fabrike Stanoje Biočanin zahvalio je gradu na razumevanju i pomoći u rešavanju problema, a radnik Radovan Vesić je u ime zaposlenih zahvalio na novčanoj pomoći grada i rekao da će im mnogo značiti kao podsticaj u veoma odgovornom poslu, koji se u fabrici odvija u tri smene.

Osnovna delatnost fabrike danas je delaboracija minsko-eksplozivnih sredstava koja ne mogu da se smeste u zatvorene prostore, odnosno vađenje svih ubojnih elemenata iz ovih sredstava, njihova prerada i prodaja na inostranom tržištu. Ove godine fabrika je samo preradom izvađenih eksploziva zaradila više od milion evra, a već u septembru ostvaren je plan proizvodnje iz prošle godine. Fabrika proizvodi i farmaceutske sirovine i autokozmetiku, a razvoj vojne industrije Srbije omogućiće joj da od iduće godine proizvodi i sveže eksplozive za izvoz.

Do 15. novembra biće raspisan i konkurs za dodelu subvencija za mala i srednja preduzeća koja postižu dobre rezultate u izvozu. Na konkursu će moći da učestvuju sva preduzeća sposobna da tim sredstvima povećaju svoje kapacitete, odnosno oni čija se roba traži na tržištu, a oni ne mogu da je proizvedu. Subvencije će biti od 500.000 do milion dinara. Novim zoniranjem grada biće umanjene i lokalne komunalne takse, a tri od 16 postojećih taksi će biti ukinute, što će dodatno pomoći privredu na teritoriji Beograda, najavio je Miroslav Čučković.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrade od 5.000 dinara za sve zaposlene

Izvor: Danas, 28.Okt.2010

Gradske vlasti donele su odluku da novčano nagrade zaposlene i pomognu rešavanje problema sa dugovanjima za porez na imovinu u fabrici „Prva iskra namenska“ u Bariču. Član Gradskog veća Miroslav Čučković i gradska sekretarka za privredu Olivera Savović posetili su juče ovu fabriku.

Nastavak na Danas...

Radnicima po 5.000 dinara

Izvor: Capital.ba, 29.Okt.2010, 10:13

BEOGRAD, Radnici 'Prve iskre - namenska' u Bariču dobiće po 5.000 dinara pomoći od grada. Čelnici prestonice takođe su odlučili da ovom preduzeću otpišu dio kamate na ime neplaćenog poreza na imovinu, dok će ostatak duga biti reprogramiran. Ovo je u četvrtak najavio član Gradskog vijeća...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.