Izvor: Glas javnosti, 26.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gorilama" hoće da slome volju građana

Građani zahtevaju da se odmah povuče teška mehanizacija iz njihovog komšiluka. Vozači građevinskih mašina juče bili voljni da pomere vozila iz parka, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo

Ogorčeni građani iz okoline Petog parkića, koji od 2004. godine pokušavaju da odbrane svoju zelenu površinu sinoć su blokirali Bulevar kralja Aleksandra, zahtevajući da se iz njihovog komšiluka odmah povuče teška mehanizacija. Nezadovoljstvo je kulminiralo jer investitor već nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dana pokušava da postavi ogradu gradilišta, što im nije pošlo za rukom.

Predstavnici Inicijativnog odbora za očuvanje Petog parkića godinama ukazuju na brojne nezakonitosti u Regulacionom planu, urbanističkim uslovima i dodeli zemljišta. Ipak, niko iz vlasti se njihovim problemom do sada nije pozabavio, izuzev predsednika opštine Zvezdara Milana Popovića.

Predstavnici gradske građevinske inspekcije, investitora i građana juče nisu uspeli da približe stavove po pitanju namene tog parka. Na sastanku u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove investitori su insistirali da nastave gradnju, a predstavnici građana da se mehanizacija i radnici odmah povuku i da se konačno reši problem Petog parka i definitivno spreči gradnja. Na sastanku je dogovoreno da se za nekoliko dana održi zajednički sastanak u Skupštini grada.

BLOKADA BULEVARA

Građani su sinoć blokirali Bulevar kralja Aleksandra i Batutovu ulicu tražeći od nadležnih pomoć u rešavanju njihovih problema.

- Tražimo da obezbeđenje privatnog investitora i teška mehanizacija napuste naš parkić, rekao je Tanjugu predsednik Inicijativnog odbora za odbranu parka Dragan Đurašinović.

On je dodao da se stotinak okupljenih, kojima se periodično priključuju komšije, neće pomeriti dok ne dođe neko od zvaničnika "jer je u parku privatno obezbeđenje".

GDE JE SADA VLAST

Građani su pozvali zamenika gradonačelnika Beograda Milana Krkobabića, odbornike gradskog parlamenta, kao i predsednika opštine Zvezdara Milana Popovića da dođu u park i "počnu sa rešavanjem ovog problema".

Predsednik Inicijativnog odbora za odbranu parka Dragan Đurašinović kazao je Tanjugu da su oko 10 sati radnici čačanskog preduzeća "Velimirović inžinjering" pokušali da ograde sporni prostor, ali su građani uspeli da ih zaustave i da je sukob sprečila policija.

Svojevrsni simol građanskog otpora urbanističkim planovima, kako nazivaju "Rat za očuvanje Petog parkića", na čijem mestu treba da se gradi objekat i garaža površine oko 5.000 kvadratnih metara traje oko tri godine, a vode ga više od 3.500 građana, dve mesne zajednice i opština Zvezdara.

Bravo sugradjani!

To je jedini nacin da se zaustavi politicko-urbanisticka mafija!

Svojevremeno je Zaklina Kenedi odbranila lepu, staru zeljeznicku stanicu u centru Njujorka da ne bude srusena. Danas je to zdanje jedan od najlepsih ukrasa tog velegrada.

Trebalo je da gradjani odbrane i staru zgardu Utenzilije koja s enalazila na sredini Bulevara K. Aleksandra. Nazalost, dosli su rusitelji i tokom noci srusili tu lepu zgradu kroz koju je vec bila probijena ulica tako da nije ometala saobracaj! Danas bi verovatno bila uvrscena u knjigu beogradskih zanimljivosti.

Eh Beograde!

Svi samo zele da zarade na tebi!

Ma nemoj bre da vam dodje Djilas i da vam otme i stanove. Mir bre, stoko, bolje nisi ni zasluzila. Jesti li birali ove lopurde? Jeste. E onda - tisina i trpite.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.