92 godine od oslobođenja Beograda

Izvor: Studio B, 01.Nov.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

92 godine od oslobođenja Beograda

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić primio je delegaciju Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920.

- Ovaj datum veoma je značajan u našoj istoriji. Beograd je mnogo puta oslobađan, na ovaj ili onaj način, ali 1. novembar pre 92 godine bio je poseban dan jer je doneo celovitu slobodu. Nije bilo nijednog građanina Beograda koji je sa zebnjom ili strahom očekivao oslobodioce i to se više u našoj daljoj istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nije dešavalo. Beograđani su tada bili jedinstveni. Ta sloboda predstavlja za sve svojevrstan obrazac na koji uvek možemo da se ugledamo i zato moramo da ga se sećamo - kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, saradnja sa ovim savezom nije bila na nivou kako bi trebalo i zato ona mora da se pospeši, tačnije da se tokom čitave godine valjano održavaju spomenici naše slavne istorije, a ne samo kada se obeležavaju godišnjice. Pored toga, posebna pažnja treba da se posveti mestima stradanja ili odigravanja velikih bitaka, te da se unapredi saradnja sa nekadašnjim savezničkim zemljama jer, dodao je Krkobabić, onaj ko ne poštuje i ne zna istoriju uvek mora da je ponovi.

Ljubomir Marković, predsednik saveza, podsetio je na slavni dan oslobađanja Beograda, neposredno posle probijanja Solunskog fronta i žestokih borbi oko Niša, Vranja i naročito Ražnja.

- Jedinice Prve srpske armije slavnog generala Petra Bojovića, po oslobođenju tada prigradskih opština, ušle su u grad bezmalo bez borbe. Bio je to trijumf snage i volje svih učesnika koji su vodili pravedan, odbrambeni i oslobodilački rat. To je pouka za sve nas kako bismo u budućnosti očuvali zemlju kakvu su nam je naši preci ostavili u nasleđe - kazao je Marković.

Milanu Krkobabiću uručena je ovom prilikom zahvalnica, kao i počasno članstvo u Savezu potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Prijemu su prisustvovali i Darko Božić, član Gradskog veća, i Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Zoran Alimpić položio venac na Spomenik braniocima Beograda

Povodom 92 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada, položio je danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Vence su položili i predstavnici Društva za negovanje tradicija Srbije do 1918. godine i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

- Oslobođenje Srbije i Beograda 1918. godine predstavlja jedan od istorijski najslavnijih događaja za naš narod. Svake godine potrebno je da se na ovaj dan, kada je Beograd oslobođen i kada je Srbija prošla najveću golgotu u svojoj istoriji, setimo svojih predaka koji su se žrtvovali za otadžbinu. Danas tu slobodu često uzimamo za gotovo, a oni su je izborili u krvi. Sećajući se njihovih žrtava i herojstva, odajemo počast i našoj kulturi, tradiciji i istoriji, na koju treba da budemo ponosni - rekao je Zoran Alimpić.

Posle dugotrajne borbe u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ratnika, Beograd je oslobođen 1. novembra 1918. godine, što je označilo kraj Prvog svetskog rata na prostoru Kraljevine Srbije. Na inicijativu Udruženja ratnika i tadašnje Uprave grada Beograda, Spomen-kosturnica na Novom groblju podignuta je 1931. godine. Njen autor je čuveni ruski arhitekta Roman Vershofskoj, a skulpture su delo skulptora Živojina Lazića. U kosturnici su sahranjeni branioci Beograda poginuli 1915. i oslobodioci stradali u završnim borbama 1918. godine. Kosturnica ima dva nivoa, u prvom su sahranjena tela identifikovanih, a u drugom nepoznatih ratnika.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEUGASLO SEĆANJE NA SLAVNE PRETKE

Izvor: MC Bor, 01.Nov.2010

Obrenovac, zajedno sa pobratimima iz Bora, juče obeležio godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. . Borani pred spomenikom Kralju Aleksandru Ujedinitelju u Obrenovcu Autor: M.Radisavljević. -Podružnica potomaka ratnika 1912-1920., opština Obrenovac i Termoelktarana „Nikola Tesla“,...

Nastavak na MC Bor...

Obeležena godišnjica oslobođenja Sremske Mitrovice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2010

SREMSKA MITROVICA -..Godišnjica oslobođenja Sremske Mitrovice danas je obeležena u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a i podršku Grada Sremska Mitrovica...Grad, koji je bio pod četvorogodišnjom nemačkom okupacijom, su posle petodnevnih borbi oslobodile jedinice Šesnaeste vojvođanske divizije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Alimpić položio venac na spomenik kosturnicu

Izvor: Glas javnosti, 02.Nov.2010, 08:45

BEOGRAD - Povodom 92 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada položio je danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Vence su položili i predstavnici Društva za negovanje tradicija Srbije do 1918. godine i...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.