Obama: Odnose sa Kinom podići na novi nivo

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Odnose sa Kinom podići na novi nivo

PEKING - Američki predsjednik Barak Obama počeo je danas dvodnevne razgovore sa kineskim predsjednikom Sji Đinpingom u Pekingu, poručivši kineskom lideru da želi da odnose dvije države podigne na "novi nivo".

"Kada SAD i Kina mogu da efikasno zajedno sarađuju, čitav svijet ima koristi", rekao je Obama.

Obama je istakao da se nada produktivnim, iskrenim razgovorima, kakve je sa kineskim predsjednikom vodio prošle godine u Kaliforniji, prenio je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Sji je, govoreći preko prevodioca, pokušao da opiše njihov odnos kao vezu koja se samo razvija vremenom, navodeći metaforu bazena koji nastaje od bezbroj kapljica vode.

Zraci crvene i plave svjetlosti obasjali su Džongnanhaj, kompleks vrtova blizu Trga Tjenanmen koji služe kao centar moći kineske vlade i Komunističke partije Kine, navela je američka agencija.

Pošto je Obama došao sa predsjedničkom pratnjom, Sji se rukovao sa američkim predsjednikom i poveo ga u ceremonijalnu šetnju preko jako osvjetljenog mosta objašnjavajući istoriju Džongnanhaja.

Nakon večernjeg sastanka sa Obamom, američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i američkim ambasadorom Maksom Baukusom, Sji je organizovao privatnu večeru, na kojoj je američki predsjednik bio gost.

Sastanak dvojice predsjednika usljedio je nakon samita lidera zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Pekingu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.