Devet godina od napada na SAD

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Sep.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina od napada na SAD

Vašington -- Minutom ćutanja i čitanjem imena gotovo 3.000 poginulih, u Njujorku obeležena godišnjica terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Predsednik SAD Barak Obama je godišnjicu terorističkih napada obeležio na memorijalnoj službi u Pentagonu, gde je 2008. godine žrtvama podignut spomenik.

Potpredsednik Džozef Bajden je bio u Njujorku na mestu srušenih "kula bliznakinja".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U 8.46 po lokalnom vremenu kada je prvi od četiri oteta aviona udario u severnu kulu STC u Njujorku minutom ćutanja je odata pošta žrtvama, a potom su pročitati imena poginulih.

Istovremeno, u Vašingtonu je takođe minutom ćutanja odana pošta onima koji su poginuli kada je treći avion udario u zgradu Pentagona. U napadima u Njujorku i Vašingtonu poginulo je gotovo 3.000 ljudi, a više od 6.000 povređeno.

Napade je otetim putničkim avionima izvelo 19 pripadnika Al-Kaide. Prva dva aviona udarila su u "kule bliznakinje", a treći avion je udario u zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Prema izveštaju grupe koju su predvodii dva bivša predsedavajuća komisiji 9/11, a koji je objavljen u petak, navedeno je da je teroristička pretnja postala kompleksnija u odnosu na pre devet godina, a da je Al Kaida, sa nizom svojih ogranaka u zemljama kao što su Jemen i Somalija, postavila širu strategiju.

Jedan od autora izveštaja Li Hamilton smatra da će odnos SAD sa islamskim svetom biti jedan od glavnih izazova američke spoljne politike tokom narednih decenija, koji neće biti rešen za godinu, dve ili pet pa čak ni 10 godina.

Obama poziva na versku toleranciju

Američki predsednik Barak Obama proglasio je ovaj dan "Nacionalnim danom sećanja i služenja zajednici".

On je pozvao na versku toleranciju u jeku rasprave o mestu islama u američkom društvu, koja se rasplamsala uoči najave evangelističkog pastora Terija Džonsa da će spaliti svetu knjigu Kuran.

Džons je, u međuvremenu, objavio da "privremeno" odustaje od namere da spali muslimansku svetu knjigu.

Dane uoči godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, obeležile su povećane tenzije zbog najava evangelističkog pastora Terija Džonsa da će javno spaliti primerak Kurana i polemike o izgradnji džamije u blizini nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Obama obratio se naciji porukom da se Amerikanci ne smeju okrenuti jedni protiv drugih.

"Mislim da je od velikog značaja je da većina Amerikanaca ostane verna onome što imamo najbolje - verskoj toleranciji. Kao predsednik SAD učiniću sve što mogu da podsetim Amerikance da smo nacija pod pogledom Boga koga možda nazivamo različitim imenima, ali ostajemo jedna nacija", kaže Obama.

Obama je kazao da je ideja spaljivanja Kurana "destruktivan potez" koji je potpuno u suprotnosti sa američkim vrednostima. Uoči obeležavanja godišnjice terorističkih napada, muslimani širom sveta obeležavaju ramazanski bajram.

Šamsi Ali, imam islamskog centra u Njujorku, kaže da je obeležavanje bajrama u Americi primereno poštovanju prema žrtvama 11. septembra.

"To je veoma važno, zato što je ovo kraj meseca Ramazana, koji mi smatramo mesecom blagoslova i milosrđa. Ali pošto je ovo dan kada se desio teroristički napad, promenili smo način proslave. To je više dan sećanja na žrtve i molimo se za njih, neka ih bog blagoslovi", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD obeležavaju godišnjicu napada terorista 11. septembra

Izvor: NaDlanu.com, 11.Sep.2010

NJUJORK, 11. septembra 2010. (Beta) - Minutom ćutanja i čitanjem imena gotovo 3.000 poginulih, SAD u subotu odaju poštu nastradalima u terorističkim napadima u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine. Američki predsednik Barak Obama proglasio je 11. septembar Nacionalnim danom sećanja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Devet godina od terorističkih napada na SAD

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2010

Minutom ćutanja i čitanjem imena gotovo 3.000 poginulih, SAD u subotu odaju poštu nastradalima u terorističkim napadima u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Nastavak na Radio 021...

Obama: Tolerantna nacija najbolja počast žrtvama (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Sep.2010

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će Amerikanci počast žrtvama napada Al Kaide, pre devet godina, najbolje odati tako što će ostati tolerantna nacija i istakao da SAD "nisu i neće biti u ratu sa islamom". Obama je govorio

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Šta posle devet godina

Izvor: Politika, 11.Sep.2010

Da li je 11. septembar, na neki način, potrošen? Zašto i kako ..Što više 11. septembar 2001. bledi u sećanju, čime na neki način gubi i svetski civilizacijski značaj, podrška američkom ratu u Avganistanu sve je manja, a predsednik SAD Barak Obama ima i najslabiji rejting u javnosti od ulaska...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.