Bahato da bahatije ne može biti: Otimaju se oko audi A6

Izvor: Blic, 30.Jun.2014, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahato da bahatije ne može biti: Otimaju se oko "audi A6"

Mnogi funkcioneri na stalnom raspolaganju su imali automobile najviše klase, najčešće “audi A6”, a ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović u isto vreme koristila je čak dva takva vozila, navodi se u izveštaju državnog revizora Ministarka zdravlja uzimala drugu limuzinu za slučaj da joj se pokvari prva

To pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije koji je urađen za 2012. godinu. U njemu se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ministar zdravlja koristio dva vozila marke “audi A6” - jedno koje je vlasništvo MUP-a, a drugo koje u vlasništvu Uprave za zajedničke poslove. Ovo drugo je zatraženo kao rezervno vozilo za ministra ukoliko se automobil MUP-a iz bilo kojih razloga pokvari.

Kako saznaje “Blic” u DRI, to dva luksuzna vozila zatražila je Slavica Đukić-Dejanović, koja je Ministarstvo zdravlja vodila u drugoj polovini godine. Ona juče nije odgovarala na naše pozive.

Za popravku 25.000 evra

Koliko održavanje automobila visoke klase može da košta pokazuje primer “audija A8” koji je koristilo Ministarstvo prosvete. Tokom 2012. je na popravke i održavanje potrošeno 2,7 miliona dinara. Kako se navodi u izveštaju DRI, značajni rashodi za ovo vozilo posledica su kvara na pogonskom agregatu, koji je kod ovlašćenog servisera koštao 1,7 miliona dinara.

Da su u tom resoru zloupotrebljavali mogućnost korišćenja službenih automobila, pokazuje i podatak da se u 2012. navodno nije koristilo “deset vozila tog ministarstva zbog nemogućnosti točenja goriva na benzinskim stanicama na Kosovu”. Utvrđeno je, međutim, da su samo tri vozila bila na Kosovu, dok se preostalih sedam nalazilo u Pirotu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.

Zanimljivo je da je najviše zahteva za automobile najviše klase, “audi A6”, stizalo od državnih sekretara, savetnika ministara, šefova kabineta, ali i od nezavisnih državnih institucija. Oni su se na mesečnom nivou non-stop o trošku građana Srbije vozili u skupocenim službenim vozilima, između ostalog tokom vikenda i praznicima, pa i do ranih jutarnjih sati.

Prijava zbog zloupotrebe

Državna revizorska institucija podnela je krivičnu prijavu protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,2 miliona dinara. Radoslav Sretenović, direktor DRI, za “Blic” nije želeo da otkrije o kome se radi zbog istrage koja je u toku.

- To lice je u nalozima navodilo netačne relacije i netačne evidencije korišćenja goriva i pređenih kilometara - navodi on.

Tokom januara i oktobra 2012. od 7 ujutro do 23.45 sati “audijem” se vozio državni sekretar Ministarstva kulture. Revizor je utvrdio da nije korišćeno samo za potrebe posla, kao i da je voženo po Leskovcu i posle 23 sata.

Ministarstvo građevine koje je 2012. vodio Velimir Ilić zatražilo je u oktobru te godine tri automobila, opet marke “audi A6”, od Uprave za zajedničke poslove koja su na kraju koristili državni sekretari.

I oni su u ovim automobilima vozili vikendom i van radnog vremena. Pravo da koristi automobil najviše klase nije imao ni tadašnji šef kabineta premijera Ivice Dačića, ali se ipak u maju i decembru 2012. i za praznike vozio državnim “audijem A6”.

Predsednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki tri meseca je neprestano koristio službeni džip “krajsler”, a automobile najviše klase dobili su na raspolaganje i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bahato da bahatije ne može biti: Otimaju se oko "audija A6"

Izvor: Blic, 30.Jun.2014

Mnogi funkcioneri na stalnom raspolaganju su imali automobile najviše klase, najčešće “audi A6”, a ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović u isto vreme koristila je čak dva takva vozila, navodi se u izveštaju državnog revizora..To pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.