Audi hoće da se potpuno otarasi dugmića u kabini

Izvor: B92, 15.Dec.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audi hoće da se potpuno otarasi dugmića u kabini

Nemački proizvođač već ima tri digitalna ekrana u svojim najnovijim modelima.

Tehnološka unapređenja su neminovnost u svim oblastima života, uključujući i auto-industriju. Proizvođači automobila konstantno uvode inovacije koje treba da povećaju komfor, bezbednost i efiksanost u vožnji.

Jedan od segmenata u vozilima koji se decenijama nije suštinski menjao - komandna tabla, poslednjih godina doživljava drastičan preobražaj zavaljujući sveobuhvatnoj digitalizaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dok neki pozdravljaju ovaj trend, drugi upozoravaju da previše displeja u automobilu, uz premeštanje funkcija i komandi sa dugmića i prekidača na ekrane osetljive na dodir, skreće pažnju vozača sa puta i može da ga omete u vožnji.

Audi je jedan od proizvođača koji je spremno dočekao digitalizaciju, pa u najnovijim modelima ima čak tri ekrana na komandnoj tabli - jedan služi umesto klasičnih instrumenata, drugi je deo multimedijalnog sistema, dok treći sadrži komande klima-uređaja i ventilacije.

Ipak, i dalje ti i tamo može da se nađe poneka fizička komanda, ne računajući "prečice" na volanu.

Audi, međutim, planira da se u budućnosti u potpunosti reši dugimića i prekidača na komandnoj tabli, kaže šef dizajna nemačkog proizvođača, Mark Lihte.

Lihte je u razgovoru za Motor Authority rekao da njegova vizija budućnosti podrazumeva kabinu opremljenu samo digitalnim ekranima, uz korišćenje tehnologije za proširenu stvarnost.

Prema njegovim rečima, to znači da će digitalna instrument tabla ispred vozača biti nešto manja i sa redukovanim brojem informacija, dok će prednost dobiti nova generacija "head-up" displeja koji koriste proširenu stvarnost.

Osim toga, dva velika centralno postavljena ekrana (dusplej multimedije i "klime") biće spojena u jedan ogroman ekran, slično kao kod Teslinih modela S i X.

Ostaje da se vidi kako će ove ideje biti implementirane u praksi i kako će ih vozači prihvatiti.

Pročitajte još:

"Točkovi veći od 23 inča nemaju smisla"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Audi" hoće da se potpuno otarasi dugmića

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Dec.2019

Njemački proizvođač već ima tri digitalna ekrana u svojim najnovijim modelima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.