Audi Q5 ima veću emisiju NOx posle popravke

Izvor: Nacionalna klasa, 09.Jul.2016, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audi Q5 ima veću emisiju NOx posle popravke

Volkswagenova tehnička popravka modela Audi Q5 sa dizelskim motorom, jednog od vozila obuhvaćenih skandalom u vezi sa varanjem na testovima emisija štetnih gasova, nije smanjila emisiju azotnog oksida (NOx) saopštila je Organizacija evropskih potrošača (BEUC).

Volkswagen je tvrdio da će tehničkim izmenama na motorima uskladiti sporna vozila sa evropskim propisima i time izbeći obavezu da plati odštetu kupcima.

Test Audija Q5 sa dvolitarskim Euro 5 motorom EA189, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << koji je obavila italijanska agencija za zaštitupotrošača, pokazala je da je nivo azotnog oksida bio veći za 25% posle uklanjanja ilegalnog softvera nego pre tehničke intervencije, objavio je BEUC, a prenosi Auto njuz (Auto News).

Volkswagen za sada nije komentarisao ove informacije.

Volkswagenovo rešenje da deaktivira sporni uređaj nije pouzdano”, saopštila je šef BEUC-a Monik Gojen (Monique Goyens).

Nemačka agencija za motorna vozila KBA do sada je odobrila tehnička rešenja za više od 3,7 miliona vozila iz VW grupacije, uključujući modele marki Volkswagen, Audi, Škoda i Seat.

Volkwagen planira da reši probleme na dvolitarskim i 1,2 litarskim Euro 5 dizelskim motorima unapređenjem softvera, za šta je potrebno oko 30 minuta rada u servisu. Za 1,6 litarski agregat potrebna je instalacija komponente koja reguliše protok vazduha, pored unapređenja softvera, a VW tvrdi da taj proces traje manje od 60 minuta.

Nemački gigant i dalje se opire pritiscima da plati nadoknadu evropskim kupcima spornih automobila, iako je takvu ponudu dao kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema poslednjim informacijama, iznos koji je VW spreman da plati u Americi premašuje 14 milijardi dolara, a o tome da li će ponuda biti prihvaćena odlučuje američki sud.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.