Škola u Apatinu ima hotel za insekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2021, 00:04

Škola u Apatinu ima hotel za insekte

Gimnazija i stručna škola "Nikola Tesla" u Apatinu jedina je škola koja ima svoj hotel i to nije neki običan hotel i nisu obični gosti. Već hotel za insekte, pa su i gosti-insekti.

A taj neobičan hotel napravili su učenici na inicijativu i uz pomoć profesora stručnih predmeta Ivana Periškića.

"Kada sam rekao da ćemo praviti hotel za insekte reakcija je bila - nemoguće, šališ se. Sve dok ga nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << završili bilo je raznih pitanja", kaže profesor Periškić.

A kakav bi hotel za insekte bio nego od drveta. Hoteli za insekte privlače korisne insekte, nudeći im prostor gde mogu da se razmnožavaju. Sa hotelom za insekte dobija se bolja biološka kontrola štetočina u bašti, a ujedno se vraća ravnoteža ekosistemu, što ima prednosti ne samo za jednu baštu, već i za okolinu u celini.

"Različite vrste drveta su u tom hotelu. Prvi gosti su već stigli, to su mravi, potkornjaci i drugi insekti koji žive u različitim vrstama drveta", kaže Ivan i pojašnjava da su u hotel "ugrađeni" komadi drveta različite vrste i stanja.

Hotel za insekte nije jedino što su Ivan i njegovi učenici uradili u školi

Tabla na ulaz u školu, teretana na otvorenom praktični su radovi Ivanovih đaka.

"Kada smo sve to radili neki učenici ostajali su i duže. Po 12 časova, da bi završili ono što su počeli raditi", kaže profesor Periškić.

"Često dovodimo decu iz osnovne škole, nekada prisustvuju i časovima, jer smatramo da je to jedan od način da ih privikavamo na ambijent naše škole. Škola treba da bude bezbedna i prijatna sredina za učenike. Naša škola je otvorena i teretanu na otvorenom i školske terene mogu koristiti svi", kaže Milan Dražić, direktor škole.

Zanimljivo je da je na smeru tehničar za obradu drveta i enterijer devojčica je više nego dečaka

"Smer je veoma zanimljiv i nema toga što devojke ne mogu da urade. Ako nešto fizički baš ne možemo savladati tu su naši drugari iz razreda", kaže Milica.

Novoj generaciji učenika apatinske škole obezbeđene su stipendije, smeštaj u internatu i besplatan prevoz, koje je obezbedila opština Apatin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.