Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošnja energenata povećana, a prete i ledenice

NOVI SAD -

Zbog izuzetno niskih temperatura i povećane potrošnje energetski sistem zemlje je na granici izdržljivosti. Ledeni dani odneli su nove žrtve.

Dvanaest osoba u Srbiji umrlo je od smrzavanja - jedna od nastradalih osoba je pronađena kod Apatina, dok je drugo nastradalo lice pronađeno na teritoriji Jagodine, a uglavnom je reč o osobama koje žive u skromnim uslovima bez grejanja, izjavio je načelnik MUP-ovog Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Svih 57 toplana u Srbiji za sada radi, ali zbog velike potrošnje energenata i problema u transportu neke imaju zalihe mazuta i uglja samo za nekoliko dana, upozorio je predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić najavio je da će Radna grupa za sigurno snabdevanje energentima predložiti Vladi da se Dan državnosti 15. februar, koji se slavi i 16, spoji sa petkom i vikendom.

Državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić najavio je da će to ministarstvo predložiti da škole produže odmor i spoje ga sa državnim praznikom Sretenjem, što bi, kako je rekao, doprinelo uštedi električne energije.

Topljenje snega i sunčani dani, kao što je ovaj, donose nove probleme. To su ledenice na krovovima i terasama, koje su juče u Beogradu odnele i jedan život. Dok novosadski Tviteraši upozoravaju na to da su naročito opasne ulice Marka Miljanova i Železnička, pogledi Novosađana na ulicama uglavnom su usmereni prema krovovima i nadstrešnicama.

Načelnik Komunalne inspekcije u Subotici Lajoš Kampel za Radio-televiziju Vojvodine ističe da su vlasnici objekata dužni da uklone ledenice, a ako nisu u stanju, onda treba da se obrate inspekciji.

"Kada uočimo mesto koje može ugroziti bezbednost prolaznika, obeležavamo ga žutom trakom sa upozorenjem na opasnost, potom razgovaramo sa vlasnikom objekta ili predsednikom skupštine stanara i, ukoliko se ledenice ne uklone, inspekcija izdaje rešenje", objašnjava Kampel.

Komandant novosadske vatrogasno-spasilačke jedinice Dragoslav Klisura napominje da vatrogasci izlaze u susret građanima, ali da njihova skupa mehanizacija nije predviđena za ovakve uslove.

"Reč je o sofisticiranoj, veoma skupoj mehanizaciji koja nije predviđena za ovakve uslove. Ali, tamo gde građani ne mogu da je dosegnu, na velikim visinama, vatrogasci će reagovati", napominje Klisura.

Sombor je jutros, sa minus 21 stepeni, uz Moskvu, bio najhladniji grad u Evropi, pa se led retko gde formirao. Međutim, kako javlja naš dopisnik Stevan Vasiljević, komunalci ipak upozoravaju građane na to.

Komunalna policija redovno prati očišćenost trotoara i upozorava na ledenice, ali dosad nije bilo novčanih kazni za to. U Hitnoj službi obaveštavaju da su najčešći prelomi i iščašenja ekstremiteta.

Sagovornici Radio-televizije Vojvodine složni su u stavu da je nužna svest svakog od nas, kako o ličnoj, tako i tuđoj, bezbednosti. Jedino tako može biti sprečena tragedija, kao što je jučerašnja u Paunovoj ulici u Beogradu, kada je žena poginula zbog obrušavanja leda sa krova.
Pogledaj vesti o: Apatin,   Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.