Apatin: Lov kao način života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2017, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin: Lov kao način života

Strastveni lovci ne mogu bez lova, ne samo zbog dokazivanja istrajnosti na čekama, broju trofeja ulovljenim na jutrenjima po najvećoj zimi, kiši, snegu, već i kažu da je biti lovac način života.

Svakako su neizostavan deo lova zanimljive lovačke priče, druženja i uvek neka nova prijateljstva. Pasija prema lovu prenosi se generacijama sa kolena na koleno u apatinskoj porodici Hegediš, a Ferenc kaže da je to "nasledstvo" preneo i na svoje sinove.

Svaki od trofeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jelenskih rogova, kljova vepra kapitalca, preparirani vuk, medveđa koža ili koža prvog šakala odstreljenog u apatinskoj opštini, u domu strastvenog lovca ima svoju priču.

Život u simbolici lova, sa brojnim trofejima duga je porodična istorija ispisana na zidovima lovačke sobe Ferenca Hegediša.

Kaže da je ljubav prema lovu i trofejima osetio još kao dečak, dok ga je otac u ruksaku nosio u lov na krupnu divljač.

"Čovek, kada je lovac, uvek očekuje nešto što bi bilo kruna u njegovoj lovačkoj karijeri. To je neka krupna životinja, odnosno divljač, srndać sa velikim rogovima, jelen kapitalac, ili vepar sa velikim kljovama. To je uvek nešto što bi starstvenom lovcu ostalo do kraja života kao uspomena. Ova kolekcija jelenskih rogova je moja uspomena na brojna druženja, to je ono što ostaje iza mene", kaže on.

U zavisnosti kakva je divljač u pitanju, bez dobrog oružja ritual lova je nezamisliv kaže ovaj Apatinac misleći na čuvene hajke po lovištima diljem zemlje u kojima je bio. Iz lova se rodila i ljubav prema hobiju, jer Ferenc delje držače za trofejne rogove i kljove za ukrasne lovačke zidne satove.

"Kada sam počinjao da radim lovačke satove bilo je tu u početku porezanih prstiju, ali vremenom uz rad na jednostavnijim predmetima, počeo sam sve više da se interesujem. Sada već ne postoji neki predmet koji ne mogu da napravim, samo mi treba vremena", dodaje Hegediš.

Lovačke trofeje čuva, jer oni podsećaju na sate i sate, čuvene čeke po hladnim i maglovitim noćina i jutrima, kao uspomenu na druženja i adrenalin koji vri venama kada kucne trenutak za okidanje obarača.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.