KO JE NOVI RUSKI AMBASADOR U SRBIJI: Putin nam šalje eksperta za KiM

Izvor: Večernje novosti, 12.Jun.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE NOVI RUSKI AMBASADOR U SRBIJI: Putin nam šalje eksperta za KiM

Ozbiljnost aktuelne situacije na Balkanu zahtevala je i da Rusija u Srbiju pošalje najboljeg poznavaoca bivšeg jugoslovenskog prostora među ruskim diplomatama MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA IMENOVANjEM Aleksandra Bocana-Harčenka (61) za novog ruskog ambasadora u Beogradu najviše rukovodstvo Rusije, pre svega predsednik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pokazali su da Srbiju smatraju, ne samo prijateljskom zemljom, već i vrlo važnim spoljnopolitičkim partnerom. Uz to, ozbiljnost aktuelne situacije na Balkanu zahtevala je i da Rusija u Srbiju pošalje najboljeg poznavaoca bivšeg jugoslovenskog prostora među ruskim diplomatama. Bocan-Harčenko dolazi umesto Aleksandra Čepurina (67), koji je u Beogradu od 2012. i nakon ove službe odlazi u penziju. Novi ambasador govori srpski, koji je uz engleski učio od ranih dana, a važi za odličnog analitičara i pregovarača, pa je bio u delegaciji Moskve na raznim pregovorima o Balkanu.PROČITAJTE JOŠ - Putin imenovao novog ambasadora Rusije u Srbiji On je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojki za rešavanje pitanja statusa KiM. Bio je na pregovorima i na mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, kao i član ruske delegacije na dejtonskim mirovnim pregovorima. Pošto je završio Moskovski institut međunarodnih odnosa, Bocan-Harčenko je 1979. još za vreme SSSR-a poslat u Zagreb, gde je do 2002. radio kao savetnik u Ambasadi Rusije. Po povratku iz Hrvatske imenovan je za zamenika direktora Trećeg evropskog odeljenja MIP Rusije i tu funkciju je obavljao šest godina. Istovremeno je bio i specijalni predstavnik Ministarstva za Balkan.PROČITAJTE JOŠ - ČEPURIN POSLE SEDAM GODINA NAPUŠTA NAŠU ZEMLjU: Srbiju ću pamtiti kao hrabru i srdačnu, a Beograd kao grad sa dušom Ambasador u BiH je bio od 2009. do 2014, a po povratku iz Sarajeva imenovan je za direktora Četvrtog evropskog odeljenja MIP koje prati ceo Balkan, kao i Tursku. ORDEN I OD REPUBLIKE SRPSKE ZA dugogodišnji rad i za doprinos realizaciji spoljnopolitičkog kursa Rusije Bocan-Harčenko je nagrađen 2007. medaljom "Za zasluge pred domovinom", 2012. je primio Orden prijateljstva, a pet godina kasnije Orden zasluga. U BiH je od Republike Srpske nagrađen 2013. Ordenom zastave RS sa krunom. Oženjen je i ima odraslog sina.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Putin izrazio nadu za obnovu odnosa između Rusije i Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 13.Jun.2019, 09:39

Predsednik Vladimir Putin je u intervjuu za TV "Mir", izrazio nadu za obnovu odnosa između Rusije i Ukrajine. Predsednik se nada da će kijevsko rukovodstvo "biti lišeno takvih ograničenja i da se oseća slobodno", oslanjajući se na poverenje koje je narod ukazao Vladimiru Zelenskom.. On je dodao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.