Čija kolonija je Srbija?

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2011, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čija kolonija je Srbija?

16.09.2011. - Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je s potpunim pravom bio ljut na učesnike konferencije

"Zar u ovoj dvorani nema Srba?”, nekoliko puta je ponovio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin na konferenciji koja je bila posvećena globalnim bezbednosnim promenama. Pomenutu konferenciju je otvorio predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Srbije Boris Tadić u četvrtak, 15. septembra, dan pre nego što je po planu Prištine trebalo da se ostvari plan razmeštanja kosovskih carinika na graničnim prelazima sa Srbijom.

Pomenutu konferenciju, na kojoj nije bilo ni pomena da će danas, 16. septembra, što se i ostvarilo, kosovski carinici preuzeti kontrolu nad graničnim prelazima Brnjak i Jarinje uz svesrdnu podršku KFOR-a organizovali su tzv. Fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji. Na konferenciji nije bilo ni reči o akutnom kršenju Rezolucije 1244 od strane KFOR-a i prištinskih vlasti, kao da to pitanje i ne dotiče državu Srbiju.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je s potpunim pravom bio ljut na učesnike konferencije koji kao da su ostali slepi i gluvi kada su u pitanju suštinski i egzistencijalni problemi Srba na Kosovu i Metohiji. Konuzin je ljutito istakao da u dvorani nema ama baš nikoga ko je spreman da brani interese Srbije. On je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na specijalnoj sednici, koja je održana u četvrtak, 15. septembra, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da u sali za konferencije nema nikoga ko će i postaviti pitanje o problemu Kosova. Ambasador Konuzin je odreagovao rečima da "ovde u dvorani nema nikoga ko brani interese Srbije”, nakon čega je demonstrativno napustio sednicu pogledavši pri tome sve okupljene koji su ostali nemi.[1]

Srpski politički vrh je zauzeo takvu poziciju da veoma mlako gotovo i ne štiteći interese svojih građana i interese države Srbije prati situaciju na Kosovu. Ambasador Konuzin je morao da podseti da je trenutno na Kosovu kršenje Rezolucije 1244 i da su srpski interesi i interesi njenih građana direktno ugroženi, što je zaista za žaljenje. Međutim, tu priči nije kraj, jer se oglasio, što ne bi trebalo mnogo da nas iznenadi, Čedomir Jovanović, lider LDP-a, da istakne kako Srbija, tobože, nije Konuzinova kolonija.

Jovanović je istakao kako je Srbija suverena zemlja "za koju je neprihvatljivo da trpi uvrede bilo kog diplomatskog predstavnika, pa ni ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina”[2] .

"Očekujemo hitnu reakciju institucija i mere koje se po uobičajenoj diplomatskoj i međudržavnoj praksi, moraju preduzeti posle prekršaja ambasadora. Srbija nije ničija kolonija i ambasador Rusije mora da poštuje njenu nezavisnost i da se drži diplomatskog reda”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi. Između ostalog pomenuti lider LDP-a istakao je da je ambasador svojim ispadom namerno uvredio Srbiju, njene institucije i građane optuživši ih navodno da ne vole dovoljno svoju zemlju i da se ispad ambasadora ne sme tolerisati. "U suprotnom ćemo i bez ambasadorskih uvreda i intriga, svi mi koji Srbiju poštujemo onoliko koliko ruski zvaničnici poštuju Rusiju morati da kažemo da Srbija ima tretman ponižene kolonije”.

Čedomir Jovanović je namerno, onako kako to samo njemu i njegovim istomišljenicima odgovara, interpretirao odluku Rusije da Srbiju stavi na listu nestabilnih zemalja, što je i činjenica i ne predstavlja nikakvo iznenađenje naročito ukoliko uzmemo u obzir nerešeno pitanje Kosmeta, stopu kriminaliteta, ekonomsku zaostalost i neefikasnost državnog aparata. Ali ovim svojim postupkom Rusija Srbiju nije svrstala u zemlje koje prete međunarodnom poretku kako je to protumačio lider LDP-a Čedomir Jovanović sledećim rečima: "javni iskazi ljubavi prema Srbiji, ne mogu da sakriju istinu da Rusija prema Srbiji ima vrlo hladan i nepoverljiv odnos, što najbolje ilustruje nedavna odluka Ministarstva spoljnih poslova Rusije da Srbiju stavi u rang Severne Koreje i država koja su pretnja za međunarodni poredak.” Sasvim je jasno da se ovde radi o najobičnijoj zameni teza jer Jovanovićevi zapadni mentori države poput Severne Koreje doživljavaju kao pretnju po međunarodni poredak a ne sama Rusija. Osim toga Jovanović je namerno zaboravio da pomene da se na ovom ruskom spisku našao i Izrael koji nije država koja predstavlja pretnju po međunarodni poredak za njegove mentore iz SAD.

Čedomir Jovanović je jasno stao na stranu NATO i onih političkih struja i centara moći koji Srbiji oduzimaju deo njene sopstvene teritorije, ali mu ni to nije bilo dosta nego je našao za shodno da maltene preti ambasadoru Konuzinu koji je samo istakao jednu bolnu činjenicu: da država ništa ne radi po pitanju pronalaska istinskog rešenja za sever Kosova.

Da je to tako potvrdila je i danas zajednička akcija KFOR-a, Prištine i Euleksa jer su u helikopterima Euleksa prevezeni kosovski carinici do graničnih prelaza uz jako prisustvo KFOR-a. Čija je sada Srbija kolonija, gospodine Jovanoviću? Ovo je pitanje koje sasvim legitimno možemo da postavimo pomenutom gospodinu koji je toliko puta u svojim izjavama pokazao da rado video da čitava Srbija postane kolonija NATO pakta. Njegove izjave sasvim jasno govore za sebe, ali i postupci KFOR-a koji imaju za cilj zastrašivanje lokalnog srpskog življa jer je jedan borbeni helikopter snaga NATO, tipa "apač” sleteo u blizinu administrativnog prelaza, predstavlja očiglednu provokaciju i pretnju po Srbe sa obe strane administrativne linije. Pa ko sada vređa Srbiju, gospodine Jovanoviću? Da li ambasador Konuzin koji se iskreno zalaže za to da Srbija napokon digne glavu i počne da brani svoje vitalne nacionalne interese, ili KFOR i tzv. vlada u Prištini koja čini sve da jednostranim potezima destabilizuje situaciju u regionu?

[1] http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-konuzin-ljutito-napustio-beogradski-bezbednosni-forum.html

[2] http://www.nspm.rs/hronika/cedomir-jovanovic-srbija-je-suverena-zemlja-a-ne-konuzinova-kolonija.html

Goran Vujević,

Izvor: nspm.rs
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.